Slovenski RUDIS otvorio vjetroelektranu u Srbiji

pixabay.com
Vjetroelektrane, Foto: Pixabay.com

Slovenska energetska tvrtka RUDIS otvorila je vjetroelektranu od devet megavata (MW) u Srbiji, te je postrojenje VE Alibunar I prva elektrana te vrste izgrađena u Srbiji nakon Čibuka I, 2019. godine, priopćeno je iz ove tvrtke.

„Vjetroelektrana VE Alibunar I, snage 9 MW priključili smo na 20 kV distribucijsku mrežu i tako u mrežu poslao prvi MWh proizvedene električne energije. Elektrana će godišnje proizvoditi 27 do 29 GWh električne energije, što je dovoljno za opskrbu 6.000 kućanstava“, stoji u objavi na službenoj stranici RUDIS-a.

Vrijednost investicije iznosi 15,52 milijuna eura, od čega je 75 posto sredstava osigurala Nova Ljubljanska banka dd Ljubljana, na temelju kredita s rokom otplate od 15 godina. RUDIS posjeduje 25 posto vrijednosti investicije.

„RUDIS je u potpunosti provodio, koordinirao i vodio sve potrebne aktivnosti za izgradnju elektrane, od odabira i nabave opreme, vođenja radova na gradilištu, montaže opreme i koordinacije ishođenja potrebnih suglasnosti i dozvola. Na temelju dugoročnog ugovora o otkupu električne energije svu proizvedenu energiju iz vjetroelektrane otkupljuje tvrtka PLC Interenergo doo, Beograd, koja je elektranu uvrstila u svoju bilančnu skupinu Interenergo – Kelag te vrši i bilancu proizvedene energije“, priopćeno je iz Rudis-a. Kineska tvrtka Zhejiang Windey isporučila je vjetroturbine za ovu vjetroelektranu.

Podsjećamo, početkom 2022. godine, RUDIS je u Srbiji kupio tvrtku Balkan Electric doo Vršac, koja je imala pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektrane VE Alibunar I, s tri vjetroturbine nazivne snage po tri MW. Alibunar, kao općina, nalazi se na 50 kilometara od Beograda, u Južnom Banatu a obje, prema procjenama imaju 80 posto ukupnog potencijala vjetra u Srbiji.

U RUDIS-u naglašavaju da promiču razvoj programa koji su ugljično neutralni i imaju dugoročnu budućnost u svijetu, zbog čega RUDIS također ima za cilj ulaganje u obnovljive izvore energije.

Otvaranje VE Alibunar I moglo bi se smatrati uvertirom u drugi talas ulaganja u energiju vjetra u Srbiji.

Trenutno su u izgradnji postrojenje Plandište od 102 MW, zatim vjetroelektrana Kostolac, snage 66 MW, za koju se očekuje da će biti gotova do kraja 2024. godine. U svibnju 2022. godine, objavljeno je na balkangreenenergynews.com, MK Group i Fintel Energija započeli su s projektom Kula 2 u sjeverozapadnoj Srbiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari