Slaba potražnja za tajvanskim tehnološkim proizvodima na globalnoj razini

Pixabay.com
Čip, ilustracija Foto: Pixabay.com

Tajvanski izvoznici zabilježili su znatno manje narudžbi u prosincu 2023., odražavajući slabu potražnju za tehnološkim proizvodima u uvjetima posustajanja svjetskog gospodarstva. Izvozne narudžbe pale su za 16 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na 43,81 milijardu američkih dolara, najnižu razinu od srpnja. U studenom prošle godine, porasle su za jedan posto na godišnjoj razini.

Tajvan je sjedište tehnoloških divova poput proizvođača čipova TSMC-a i podaci su dobar pokazatelj globalne potražnje, prenosi Hina.

Narudžbe iz Kine pale su za 3,5 posto u odnosu na prosinac 2022., a one iz SAD-a za 21,6 posto. Potražnja u Europi pala je za 39,4 posto, a u Japanu za 29 posto.

Narudžbe telekomunikacijskih proizvoda pale su za 25,3 posto, a narudžbe elektroničkih proizvoda za 12,9 posto, izvijestilo je tajvansko Ministarstvo gospodarstva. Dodali su da očekuju pad izvoznih narudžbi i u siječnju, za 15,8 do 20 posto.

Rizik ekonomske krize sve je izraženiji pa su proizvođači “iznimno konzervativni” u narudžbama, rekao je direktor statističkog ureda u sastavu ministarstva Huang Yu-ling.

“Okruženje i dalje obilježavaju visoke cijene i kamatne stope, kao i geopolitička neizvjesnost. To će kratkoročno prigušiti potrošnju i investicije te omesti gospodarski oporavak”, kazao je Huang.

Ministarstvo je istaknulo i pojačane napetosti u Crvenom moru, koje su prisilile logističke tvrtke da brodove preusmjere oko Afrike, raspirivši zabrinutost za globalnu trgovinu.

Među pozitivnim faktorima izdvojili su kontinuirano jačanje potražnje za računalstvom visokih performansi i za aplikacijama umjetne inteligencije.

Zbog slabe potražnje za tajvanskim tehnološkim proizvodima u razdoblju globalne gospodarske neizvjesnosti vlada je za 2023. prognozirala najnižu stopu rasta u 14. godina. Preliminarni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) bit će objavljeni krajem mjeseca.

3 Odgovora

  1. Pa naravno da su narudžbe iz Kine pale. Naručim paket, HP mi izgubi, carina mi uzme i još platim kaznu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari