Najvećem svjetskom proizvođaču čipova neto dobit pala za 19,3 posto na kraju 2023.

Pixabay.com
Čipovi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Najveći svjetski proizvođač sofisticiranih čipova, tajvanski TSMC, izvijestio je o manjoj dobiti i stagnaciji prihoda na kraju 2023. godine, ističući visoku poredbenu osnovicu u prethodnoj godini i slabiju potražnju u uvjetima posustajanja svjetskog gospodarstva.

U tromjesečnom razdoblju do kraja prosinca 2023. godine, TSMC-ova neto dobit pala je za 19,3 posto, na 238,7 milijardi tajvanskih dolara odnosno 7,6 milijardi američkih dolara. Neto prihod zadržao se na razini istog razdoblja u 2022. godini, kada je iznosio 625,5 milijardi tajvanskih dolara, prenosi Hina.

“Početak 2024. trebala bi obilježiti sezonski uvjetovana slabija potražnja za čipovima za mobitel, koju bi dijelom trebala nadoknaditi stabilna potražnja za čipovima za 5G usluge i za aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji”, ističe potpredsjednik i financijski direktor, Wendell Huang.

Kapitalna potrošnja smanjila se u 2023. godini za 12,3 posto, na 949,8 milijardi tajvanskih dolara, a u 2024. trebala bi se zadržati na toj razini, procjenjuju u TSMC-u.

Prihod izražen u američkim dolarima trebao bi u novoj godini porasti u rasponu od 20 posto do 25 posto zahvaljujući potražnji za umjetnom inteligencijom.

TSMC se u 2023. suočio se sa slabijom potražnjom, zbog posustajanja gospodarstva u uvjetima podignutih kamatnih stopa, prekomjernom opskrbom nakon pandemijskih zastoja i američko-kineskim sporom oko čipova.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari