Sindikat najavio da će štrajk u Samsungu biti “neograničenog trajanja”

Štrajk, ilustracija. Foto: Wikimedia Commons

Najveći sindikat u Samsung Electronicsu u Južnoj Koreji proglasio je neograničeni štrajk nakon što trodnevna obustava rada nije donijela nikakve pomake u sporu između radnika i tehnološkog giganta oko plaća i bonusa.

Objava u srijedu uslijedila je nakon štrajka početkom tjedna u kojem je sudjelovalo 6.000 radnika, uglavnom iz odjela za poluvodiče, piše CNN.

Nacionalni sindikat Samsung Electronicsa (NSEU) izjavio je da će njegovih 31.000 članova, gotovo četvrtina ukupne radne snage tvrtke u zemlji, u neograničeni štrajk krenuti od danas i započeti najveću radničku akciju u 55-godišnjoj povijesti Samsung Electronicsa.

Tvrtka će “žaliti zbog odluke da ne pristupi pregovaračkom stolu”, objavio je sindikat na svojim službenim stranicama.

Što dulje štrajk traje, to je vjerojatnije da će uprava pokleknuti i započeti dijalog, dodali su, istaknuvši kako su uvjereni u pobjedu.

Samsung Electronics je u izjavi u srijedu istaknuo da su “i dalje posvećeni dobronamjernim pregovorima sa sindikatom”, dodajući da će osigurati da ne dođe do prekida u proizvodnim linijama.

Međutim, Son Woomok, vođa sindikata, rekao je za CNN u ponedjeljak da će “trebati dugo vremena da se obnove postrojenja koja su zatvorena zbog štrajka”.

Spor je prvi put privukao pažnju u lipnju, kada je sindikat organizirao jednodnevni štrajk nakon neuspjelih pregovora o transparentnoj strukturi plaća i boljim radnim uvjetima.

Najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova imao je turbulentnih nekoliko godina. Nakon ogromnog nedostatka računalnih čipova tijekom pandemije COVID-a, prošle godine uslijedio je pad potražnje jer je potrošačka želja za elektronikom ostala slaba zbog globalne ekonomske neizvjesnosti.

Situacija se, međutim, bitno poboljšala zbog procvata umjetne inteligencije.

Optimistični su u vezi s ponovnim porastom potražnje za mobilnim uređajima ove godine, posebno s puštanjem novih proizvoda poput pametnih telefona s AI tehnologijom.

Samsung Electronics je prošlog tjedna izjavio da očekuje više od 15 puta veći operativni profit u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Radnici žele da se to odrazi i na njihovim plaćama.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari