Sekcija računovođa HOK-a zatražila administrativno rasterećenje

Pixabay.com
Računovođe, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su izvijestili kako je održan sastanak s resornim institucijama, vezan uz mogućnost administrativnog rasterećenja računovođa.

Naime, na inicijativu Sekcije računovođa HOK-a sastali su se predstavnici Državnog zavoda za statistiku (DZS), Ministarstva financija, Središnjeg ureda Porezne uprave, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Sekcija traži ukidanje dostave istih statističkih podataka putem brojnih različitih obrazaca uz istovremeno preuzimanje podataka za potrebe Državnog zavoda za statistiku iz već dostupnih administrativnih izvora.

Prijedlog je Sekcije da se na razini državne administracije primjenjuje jednom dostavljeni podatak više puta, prenosi Hina, što bi značilo rasterećenje dodatnih izvještavanja, na mjesečnoj, tromjesečnoj i godišnjoj razini.

Sekcija računovođa smatra da se podaci koji se traže, primjerice, u sklopu godišnjeg financijskog izvještaja kao posebna stavka, trebaju za potrebe statistike preuzimati iz drugih administrativnih izvora kojima su podaci već dostavljeni.

Na sastanku je, među ostalim, zaključeno kako će se u narednom razdoblju razmotriti mogućnost administrativnog rasterećenja prema zahtjevu Sekcije za sve statističke obrasce kojih ima oko 30, a sve u smjeru primjene principa jedan podatak jednom i da će se ukinuti obveza dostave obrasca RAD-1G već od iduće godine.

Predstavnica Sekcije, Đurđica Mostarčić, naglasila je kako veliki poduzetnici u strukturi gospodarstva Hrvatske još uvijek čine samo 0,2 posto te je potrebno sve izvještaje prilagoditi upravo mikro i malim poduzetnicima.

Iz HOK-a podsjećaju kako je njihova Sekcija računovođa već ranije dostavila Ministarstvu financija i Odboru za standarde financijskog izvješćivanja prijedlog novih obrazaca DOH i GFI POD kako bi se isti pojednostavili, ali i kako bi isti objedinili raznovrsne podatke koji se trenutno dostavljaju na više obrazaca za potrebe Porezne uprave, DZS-a i ostalih korisnika podataka.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari