HOK: Cehu frizera i kozmetičara potrebno porezno rasterećenje

Hok/PR
"Majstori ljepote 2024." - Dani frizera i kozmetičara, Zagreb, Foto: HOK/PR

Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore (HOK) predstavio je zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima na postupanje, a u cilju unapređenja struke, zaključci su prvog sajma „Majstori ljepote 2024. Dani frizera i kozmetičara HOK-a“, koji su okupili proteklog vikenda oko 300 predstavnika struke u Zagrebu.

„Brojke potvrđuju da smo zaista rastuća snaga, vjerujem da je to najviše zbog toga što veliki broj predstavnika struke teži izvrsnosti i kontinuiranom usavršavanju. U ovom trenutku imamo 8.807 obrta u Cehu frizera i kozmetičara HOK-a, unatrag pet godina ima nas 42 posto više, samo u proteklih godinu dana deset posto više. Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita upravo su majstori frizeri. U 2023. dobili smo 89 novih majstora frizera, kao i 18 novih majstora kozmetičara koji su tako potvrdili iznimna teorijska znanja i praktične vještine te će uslijed dobivenog pečata kvalitete postati još traženiji na tržištu“, istaknula je tijekom svojeg izlaganja predsjednica Ceha frizera i kozmetičara HOK-a Martina Gregur.

Uz kontinuirane zahtjeve za poreznim rasterećenjem, priopćeno je, članovi Ceha unutar svog mandata, radit će na modernizaciji majstorskih ispita, kao i na standardizaciji kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorskih ispita.

„Budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičara kao sredstva rada, Ceh frizera i kozmetičara inicirat će sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi kreirali ponudu police osiguranja prema potrebama struke“, priopćeno je iz HOK-a.

HOK/PR
“Majstori ljepote 2024”, Dani frizera i kozmetičara, Zagreb, Foto: HOK/PR

Članovi Ceha zalažu se i da za poticaje za samozapošljavanje mogu aplicirati isključivo osobe koje su prijavljene kao nezaposlene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje minimalno šest mjeseci, kako se iste ne bi zloupotrebljavalo, a vlasnike obrta koji zbog navedenih poticaja gube zaposlenike stavljalo u nepovoljniji položaj, navedeno je u priopćenju.

Zalagat će se i za jedinstveni model obrazovanja za tri različita zanimanja, kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumijeva trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada, pri čemu smatraju da je za upis za navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga, priopćeno je iz ovog ceha.

5 Odgovora

  1. Ceh frizera i kozmetičara trebao bi zahtjevati više prakse da bi se podigla kvaliteta usluga.

  2. Nisam zadovoljna svojom frizerom više.
    Molim anonimno- imate li kakvu dobru preporuku?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari