SEC odobrio fondovima kupovinu ethera: Cijena mu skočila dvadesetak posto ovog tjedna

Ether, Foto: David McBee/Pexels

Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) u četvrtak je odobrila promjenu pravila koja će omogućiti ETF-ovima da kupuju i drže ether, jednu od najvećih svjetskih kriptovaluta.

Podsjetimo, prije nešto manje od šest mjeseci Komisija je odobrila bitcoin ETF-ove, što se pokazalo velikim uspjehom za industriju, s neto priljevima koji su premašili 12 milijardi dolara.

Kraj svibnja dugo je bio označen kao potencijalni datum odluke za ether fondove jer se podudarao s rokom u kojem je SEC trebao odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo VanEck Ethereum ETF-u.

VanEck je američka tvrtka za upravljanje investicijama sa sjedištem u New Yorku koja se primarno bavi izdavanjem proizvoda fondova kojima se trguje na burzi. Prvi su tako podnijeli i zahtjev za pokretanjem ether fonda.

Mnoge tvrtke koje sponzoriraju bitcoin ETF-ove, uključujući BlackRock, Bitwise i Galaxy Digital, također su započele proces pokretanja ether fonda.

Cijena ethera porasla je samo dva posto, iako je od početka tjedna, dok se iščekivala odluka SEC-a, rasla čak 20 posto.

SEC-ov nalog odobrava zahtjeve raznih burzi za uvrštavanje osam različitih ether fondova, ali ne i sama sredstva niti određuje datum za početak trgovanja ETF-ova.

Očekuje se da će Ether ETF-ovi biti manji, barem u početku, od svojih bitcoin parnjaka. Grayscale Ethereum Trust trenutno ima oko 11 milijardi dolara imovine, mnogo manje od one bitcoin fonda prije konverzije.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari