Scarlett Johansson optužila OpenAI da su joj uzeli glas, YouTube tvrdi da krše i njihova pravila

Scarlett Johansson Foto: JCS/Wikimedia Commons, Adobe

OpenAI je možda prekršio odredbe i uvjete YouTubea kako bi uvježbao svoj model Sora, kaže CEO Googlea Sundar Pichai.

U veljači je, podsjeća Business Insider, proizvođač ChatGPT-a oduševio AI industriju kada je svijetu predstavio Soru. Model, koji je dobio ime od japanske riječi za “nebo”, sposoban je generirati visokokvalitetne videozapise jednostavnim tekstualnim upitom.

OpenAI, međutim, nije precizirao koje je podatke i alate koristio za treniranje Sore.

Tehnička direktorica tvrtke Mira Murati u ožujku je Joanni Stern iz The Wall Street Journala kazala kako je “koristila i javno dostupne i licencirane podatke”.

Murati je, međutim, dala puno neodređeniji odgovor kada ju je Stern upitala da li je OpenAI uzimao podatke i snimke s platformi poput YouTubea i Instagrama.

“Zapravo nisam sigurna”, odgovorila je i dodala kako je moguće da se to doista i dogodilo ukoliko su ti podaci i videi bili javno dostupni za korištenje.

Prošlog mjeseca, izvršni direktor YouTubea Neal Mohan priznao je Bloombergu da ne zna je li OpenAI obučavao Soru uz pomoć YouTube videa, no ako je tako radi se o “jasnom kršenju” uvjeta korištenja platforme.

“Iz perspektive kreatora, kada kreator prenese svoj naporan rad na našu platformu, ima određena očekivanja. Jedno od tih očekivanja je da će se pridržavati uvjeta usluge”, pojasnio je Mohan.

AI kompanije glumcima kradu glasove?

Ovo, međutim, nisu jedine optužbe s kojima se OpenAI i izvršni direktor tvrtke Sam Altman suočavaju u posljednje vrijeme.

Holivudska glumica Scarlett Johansson tako ih je natjerala da povuku svoj novi glasovni sustav “Sky” jer zvuči gotovo identično kao ona.

“Prošlog rujna, Sam Altman mi se javio s ponudom da im ‘prodam’ svoj glas. Odbila sam ih, no nekoliko mjeseci kasnije postalo je jasno da su to učinili i bez mog dopuštenja. Nakon što moja upozorenja nisu dala rezultata, bila sam prisiljena zaprijetiti im pravnim koracima”, prisjetila se Johansson i istaknula kako su Altmanovi ljudi na njene upite odgovorili tek dva dana prije predstavljanja Skya.

Da je u pitanju rastući problem, potvrđuje i tužba koju su dvoje manje poznatih glumaca podigli protiv AI tvrtke Lovo. Linnea Sage i Paul Lehrman tvrde kako ih je spomenuta tvrtka angažirala da snime nekoliko uzoraka svoga glasa. Nedugo poslije, Lehrman je čuo samog sebe kao naratora jednog dokumentarca na YouTubeu, nakon čega je shtavio da je Lovo ‘klonirao’ njihove glasove.

Iz tvrtke nisu bili dostupni za komentar.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari