SAD zabranjuje softver Kaspersky: Ruski utjecaj predstavlja značajan rizik

Freepik.com
Računalna sigurnost, Foto: Freepik.com

Sjedinjene Američke Države najavile su planove za zabranu prodaje antivirusnog softvera tvrtke Kaspersky zbog navodnog utjecaja Rusije.

Utvrđeno je da utjecaj Rusije na tvrtku predstavlja značajan rizik za američku infrastrukturu i usluge. Kaspersky općenito više neće moći, među ostalim aktivnostima, prodavati svoj softver unutar Sjedinjenih Država ili pružati ažuriranja softvera koji se već koristi“, izjavila je ministrica trgovine Gina Raimondo.

Rekla je da su SAD bile prisiljene poduzeti akciju zbog ruskog kapaciteta i namjere da prikupi i naoruža osobne podatke Amerikanaca.

Prodavači i preprodavači koji krše ograničenja suočit će se s kaznama Ministarstva trgovine a ovo ministarstvo, prenosi BBC, također će staviti na popis dvije ruske i jednu britansku jedinicu tvrtke Kaspersky zbog navodne suradnje s ruskom vojnom obavještajnom službom.

Plan koristi široke ovlasti, koje je stvorila Trumpova administracija za zabranu ili ograničavanje transakcija između američkih tvrtki i tehnoloških tvrtki iz stranih protivničkih nacija poput Rusije i Kine.

Trebao bi učinkovito zabraniti preuzimanje ažuriranja softvera, preprodaju i licenciranje proizvoda od 29. rujna, a novi će poslovi biti ograničeni unutar 30 dana od objave.

Kaspersky je rekao da namjerava iskoristiti sve zakonski dostupne opcije u borbi protiv zabrane i zanijekao da je uključen u bilo kakvu aktivnost koja je prijetila sigurnosti SAD-a.

Tvrtka je dugo bila meta američkih regulatora. U 2017. Ministarstvo domovinske sigurnosti zabranilo je svoj vodeći antivirusni proizvod na saveznim mrežama, navodeći povezanost s ruskim obavještajnim službama.

Iako je sjedište multinacionalne tvrtke u Moskvi, urede ima u 31 zemlji diljem svijeta, opslužujući više od 400 milijuna korisnika i 270.000 korporativnih klijenata u više od 200 zemalja.

Broj pogođenih klijenata u SAD-u nije objavljen jer prema pravilima institucija, ti podaci se smatraju klasificiranim odnosno poslovnim tajnim podacima.

Reuters je citirao dužnosnika Ministarstva trgovine da se radi o “značajnom broju” i da uključuje državne i lokalne vlasti i tvrtke koje opskrbljuju telekomunikacije, struju i zdravstvenu skrb.

15 Odgovora

  1. da, i? šta nas briga.. mi u HR smo male, nebitne amebe, mikroskopski igrač u tim njihovim globalnim igricama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari