SAD traži od EU odgodu zakona o krčenju šuma

pixabay.com
Šuma, Foto:: Pixabay.com

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Europske unije da odgodi planiranu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na iskrčenim površinama, pokazuje pismo skupine američkih dužnosnika, uz napomenu da američkim izvoznicima treba više vremena za pripremu.

Od iduće godine kompanije i trgovci morat će pribaviti potvrde da proizvodi koje planiraju plasirati na tržište EU, poput soje, govedine, kave i palminog ulja, nisu poticali krčenje šuma.

Europski poljoprivrednici neće smjeti izvoziti proizvode uzgojene na iskrčenim površinama. Zakon EU trebao bi stupiti na snagu 30. prosinca.

Američki proizvođači teško će do tog roka ispuniti postavljene uvjete, istaknuli su u pismu Europskoj komisiji američka trgovinska predstavnica Katherine Tai, ministar poljoprivrede Thomas Vilsack i ministrica trgovine Gina Raimondo.

“Zato pozivamo Europsku komisiju da odgodi stupanje na snagu te uredbe i naknadnih kaznenih mjera dok se ne pronađe rješenje za te velike izazove”, stoji u pismu od 30. svibnja.

Samo šest mjeseci prije stupanja zakona na snagu EU još nije pokrenuo sustav za prikupljanje dokumentacije proizvođača, prenosi Hina, a nije izložio ni jasne smjernice o njegovoj provedbi, objašnjavaju američki dužnosnici probleme s kojima se suočavaju američke kompanije.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je potkraj tjedna da je pismo zaprimljeno i da će Bruxelles u dogledno vrijeme odgovoriti.

“Stalno pratimo situaciju i naporno radimo kako bi se ispunili svi uvjeti za nesmetanu provedbu zakona”, rekao je glasnogovornik EK.

Europska udruga trgovaca žitaricama Coceral upozorila je prošli tjedan da ni Europska komisija ni nadležna tijela članica EU nisu spremni.

Nije spreman čak ni informacijski sustav, IT, u koji bi sektor trebao unositi informacije”, istaknula je voditeljica Cocerala Iliana Axiotiades.

Upitana hoće li provedba uredbe biti odgođena, Axiotiades je odgovorila da vjeruje da će EU donijeti odluku koja će uzeti u obzir nedostatnu pripremu.

Planovi EU pokrenuli su val kritika i u Indoneziji i Maleziji, velikim proizvođačima palminog ulja, i u Brazilu vodećem proizvođaču soje.

Europski uvoznici kave užurbano gomilaju zalihe, objavila je krajem svibnja Međunarodna udruga za kavu (ICO). Europska unija najveće je tržište kave na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahtijeva pribavljanje potvrde da kava nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je izvršna direktorica ICO-a Vanusia Nogueira.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari