EU nije spreman za direktivu o krčenju šume – nova ograničenja za uvoz i izvoz poljoprivrednih proizvoda

Pixabay.com
Šume, Foto: Pixabay.com

Europska unija nije spremna za suzbijanje uvoza poljoprivrednih dobara koja su proizvedena na iskrčenim šumskim površinama, niti primjenu odredbi koje definira ova direktiva, upozorila je europska udruga trgovaca žitaricama.

Od iduće godine europski uvoznici kave, kakaa, govedine, soje, gume, drvne građe i palminog ulja trebale bi početi s primjenom ove direktive te bi morale početi dokazivati da njihovi opskrbni lanci ne potiču krčenje šuma u zemljama širom svijeta kako bi izbjegli novčanu kaznu u visini četiri posto prometa u EU.

Predviđeno je ni da europski poljoprivrednici neće smjeti izvoziti proizvode uzgojene na iskrčenim površinama.

No, voditeljica udruge trgovaca žitaricama Coceral Iliana Axiotiades, upozorila je da europska komisija i nadležna tijela članica EU nisu spremni za provedbu Uredbe EU-a o krčenju šuma (EUDR).

„Nije spreman čak ni informacijski sustav, IT, u koji bi sektor trebao unositi informacije“, istaknula je Axiotiades.

Upitana hoće li provedba uredbe biti odgođena, čelnica udruge odgovorila je da vjeruje da će EU donijeti odluku koja će uzeti u obzir nedostatnu pripremu.

U ožujku, dvadeset članica EU zatražilo je od Bruxellesa da ublaži i eventualno suspendira uredbu, upozorivši da će naštetiti poljoprivrednicima, prvenstveno Austrija, koja je zatražila da se “drastično” smanji skup odredbi o pribavljanju certifikata unutar EU i da se odgodi stupanje odredbe na snagu.

Tri dužnosnika EU potvrdila su tada za Reuters da je austrijski zahtjev na sastanku iza zatvorenih vrata poduprlo dvadesetak zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Švedsku.

Planiranu zabranu kritizirale su i brojne zemlje-proizvođači, poput Indonezije i Brazila, upozoravajući da je diskriminatoran i da bi ranjivim, malim poljoprivrednicima mogao blokirati pristup unosnom tržištu EU.

Strahuju tako da poljoprivrednici u udaljenim, ruralnim regijama, možda neće moći kupcima navesti geolokacijske koordinate kako bi dokazali da njihova gospodarstva nisu na zemljištu iskrčenom nakon 2020.

Trgovci i velike kompanije poput američke pržionice kave JDE Peet’s, strahuju pak da neće dovršiti pripreme u predviđenom roku, navodi Reuters.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari