SAD sankcionirao novu skupinu kompanija zbog ruske nafte

pixabay.com
Nove sankcije SAD-a, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Sjedinjene američke države uvele su sankcije novoj skupini brodara i vlasnika brodova zbog prijevoza ruske nafte po cijenama iznad limita koji je odredila skupina G7.

SAD je, u suradnji s partnerima u skupini G7, zaprijetio sankcijama kompanijama budu li servisirale pomorski transport ruske nafte skuplje od 60 dolara po barelu, nastojeći smanjiti prihode Rusije za financiranje invazije na Ukrajinu.

Meta su sankcija, kako prenosi Hina, u prvom redu prijevoznici i osiguravatelji kojima prijeti zamrzavanje imovine i raskid poslovnih odnosa s partnerima u SAD-u i zemljama G7.

Na popis sankcioniranih uvrštene su kompanije sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated i tri broda u njihovom vlasništvu.

Brodovi Kazan, Ligovsky Prospect i NS Centurys plovili su pod zastavom Liberije i koristili su u prijevozu nafte ruskog porijekla usluge američkih državljana, objavili su iz ministarstva financija SAD-a.

“Brodarske tvrtke i brodovi koji sudjeluju u trgovini ruskom naftom i koriste usluge kompanija u Koaliciji za cjenovni limit moraju biti svjesni da ćemo pozvati na odgovornost za nepoštivanje sporazuma. Ustrajemo u očuvanju stabilnosti tržišta unatoč ratu Rusije protiv Ukrajine i istodobno smanjujemo zaradu koju Kremlj koristi za financiranje nezakonitog rata i nepokolebljivi smo u sankcioniranju onih koji omogućuju zaobilaženje cjenovnog limita”, rekao je u izjavi zamjenik ministra financija Wally Adeyemo.

Sredinom listopada, američko ministarstvo financija uvelo je sankcije tvrtki Ice Pearl Navigation SA sa sjedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus, koji, kako su naveli tada, transportira naftu s cijenom većom od 80 dolara po barelu.

Pod sankcijama od listopada je i tvrtku Lumber Marine SA sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre, za koji su ustvrdili da prevozi rusku naftu s cijenom većom od 75 dolara po barelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari