S hrvatskih cesta uklonjene 23 crne točke, uloženo devet milijuna eura

Konferencija o crnim točkama na cestama, Foto: Miljenko Klepac/Hina

U Projektu sanacije opasnih mjesta, odnosno uklanjanja takozvanih crnih točaka na hrvatskim državnim cestama, u 12 županija sanirane su i uklonjene 23 takve lokacije.

Riječ je, piše Hina, o projektu vrijednom 9,1 milijun eura, od čega je 85 posto novca osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog proračuna.

Cilj tog projekta bio je poboljšanje sigurnosti prometa na cestama, s naglaskom na najranjivije sudionike u prometu – pješake, bicikliste i motoriste.

Stoga su poduzete mjere kao što su izmjena i dopuna prometne signalizacije i opreme, izgradnja autobusnih stajališta i biciklističkih staza, obnova asfaltnih slojeva, rekonstrukcija raskrižja u raskrižja s kružnim tokovima, postavljanje zaštitne ograde i nogostupa.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je ugovor za dodjelu bespovratnih europskih sredstava potpisan još 2019., a projekt je završen na vrijeme, do kraja 2023 godine.

“Hrvatske ceste su zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova detektirale opasna mjesta, uspjeli smo 23 opasna mjesta kvalitetno riješiti, uz prijedloge i rješenja struke te smanjiti rizik od pogibelji za najugroženije u prometu”, rekao je Butković, dodavši da crnih točaka ima još.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da se sanacija obavljena po propisanoj metodologiji te da sigurnost prometa nije periodični posao, nego se na tome stalno radi.

“Nama je interes da kroz nacionalni program sigurnosti prometa na cestama ispunimo sve njegove ciljeve, smanjimo broj poginulih do 2040. za 50 posto, a do 2050. na nulu, što je i vizija Europske unije”, kazao je Škorić.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari