Rusko-uzbekistanski milijarder tuži UBS u Njemačkoj

Freepik.com
Banka, ilustracija, Foto: Freepik.com

Rusko-uzbekistanski milijarder Alisher Usmanov podnio je tužbu protiv banke UBS Europe SE, u Frankfurtu zbog, kako su njegovi odvjetnici rekli, neutemeljenih izvještaja o njegovim transakcijama koji su pokrenuli istragu protiv njega.

Podnijeli smo tužbu protiv UBS Europe SE Frankfurt osobno u ime gospodina Usmanova kako bi sud utvrdio temeljne činjenice i odgovornost banke za štetu”, rekao je Peter Gauweiler, odvjetnik koji zastupa Usmanova.

Glavno tužiteljstvo u Frankfurtu na Majni i Vijeće EU donijeli su brojne pogrešne odluke za koje je djelomično odgovoran UBS, posebno zbog korištenja njegovih izvješća o sumnjivim transakcijama kao instrumenta za potrebe kaznenog progona i sankcija EU-a politika, pojasnili su odvjetnici, prenosi Reuters.

Usmanovljevi odvjetnici rekli su da su postupci UBS-a doveli do financijskih gubitaka i ogromne štete za ugled njihovog klijenta.

Uzimajući u obzir štetu nanesenu ugledu Alishera Usmanova i vrijednost svjetske imovine koja je time pogođena, učinci za UBS mogli bi biti slični tsunamiju”, rekao je Gauweiler.

UBS je odbio komentirati ovu informaciju.

Njemačko ministarstvo financija objavilo je tijekom svibnja kako je u toj zemlji zamrznuto 3,9 milijardi eura ruske imovine. Ta imovina uključuje novac, udjele i jahte koje pripadaju sankcioniranim pojedincima, organizacijama ili kompanijama. Vrijednost ruske zamrznute imovine procjenjuje se na 5,2 milijarde eura.

Njemački kancelar Olaf Scholz tada je najavio da bi se prihodi od čuvanja zamrznutih ruskih sredstava u EU mogli koristiti za kupnju oružja za Ukrajinu, gdje bi se oko 90 posto tih sredstava, odnosno nekoliko milijardi eura godišnje, iskoristilo za ukrajinske obrambene svrhe.

Prema podacima Europske komisije, oko 210 milijardi eura iz ruske središnje banke zamrznuto u Europskoj uniji.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari