Rok za dobivanje njemačkog državljanstva bit će skraćen s osam na pet godina

pixabay.com
Berlin, Njemačka, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemačka savezna vlada u srijedu je usvojila nacrt novog Zakona o državljanstvu prema kojem će dobivanje istog biti moguće već za pet godina, a ne kao dosad za osam.

Deutsche Welle piše kako će se skraćivanje roka odnositi na osobe s posebnim integracijskim postignućima i dobrim poznavanjem njemačkog jezika.

Istovremeno, svi koji žele dobiti njemačko državljanstvo moraju sami osiguravati sredstva za život, odnosno ne ovisiti o socijalnoj pomoći.

Ranije je u tom pravilu postojao izuzetak vezan uz invaliditet zbog kojeg se, primjerice, ne može naći posao ili raditi puno radno vrijeme. Reformom zakona to će, navodi DW, biti ukinuto.

Novim će zakonom biti omogućeno i posjedovati više državljanstava, odnosno za dobivanje njemačke putovnice više se neće morati odreći dosadašnjeg državljanstva. To je u praksi već neko vrijeme tako pa je stopa novih državljana s više putovnica lani iznosila 74 posto.

Naime, ova stavka zakona ne odnosi se na državljane zemalja članica EU i Švicarske te na sve one koji se državljanstva ne mogu odreći ili mogu pod iznimno teškim uvjetima.

Ovo posljednje su, primjerice, iskoristili Sirijci kojih je, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, sirijsko državljanstvo zadržalo 99,9 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari