Rimčev Verne započinje izgradnju tvornice za proizvodnju autonomnih električnih vozila

Verne PR
Verne tvornica, Foto: Verne PR

Verne u suradnji s belgijskom tvrtkom VGP započinje izgradnju tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila u Lučkom u sklopu VGP Parka Zagreb, priopćili su iz Vernea .

Tvornica će se nalaziti na području od 28.500 metara kvadratnih, a sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj i zatim izvoziti diljem svijeta.

VGP je europski pružatelj visokokvalitetnih logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije, a ovo je prva investicija te tvrtke u Hrvatskoj. U prosincu 2023. godine, bruto vrijednost imovine VGP-a iznosila je 7,19 milijardi eura, a tvrtka je imala neto vrijednost imovine (EPRA NTA) od 2,3 milijarde eura.

Početak građevinskih radova očekuje se krajem ljeta ove godine, a tvornica će biti dovršena i opremljena tijekom 2025. Predviđaju da će krenuti s radom početkom 2026. godine.

“Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našega prvog proizvodnog pogna autonomnih vozila u Zagrebu. Ovdje će se proizvoditi sva Verne vozila. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će moći proizvesti i do 10.000 vozila godišnje”, rekao je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Vernea.

Robotaksi, Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

“Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj”, dodao je.

Iz Vernea su naglasili da će se u tvornici koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje autonomnih vozila.

“Velika nam je čast sudjelovati u ovom revolucionarnom projektu. Radujemo se što ćemo pridonijeti realizaciji visokokvalitetne tvornice za Verne, čime se otvaramo prema pametnoj i održivoj mobilnosti”, kazao je Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a.

Verne je tvrtka Mate Rimca, a nazvana je po Julesu Verneu i bavi se razvojem novih ekosustava urbane autonomne mobilnosti. Tvrtka se prije zvala Project 3 Mobility.

Podsjećamo, Rimac je u lipnju predstavio robotaksi Verne, ali je došlo do problema jer vozilo nije reagiralo na njegove naredbe.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari