Rimčev robotaksi na predstavljanju odbio poslušati naredbe

Robotaksi, Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Mate Rimac predstavio je u srijedu robotaksi nazvan Verne, po slavnom piscu.

Predstavljanje je, piše Hina, proteklo uz probleme jer se robotaksi oglušio na Rimčeve naredbe.

Vozilo se, naime, zaustavilo na početku pozornice. Problem je navodno nastao zbog kvara na jednom od kotača.

Govoreći na predstavljanju u organizaciji kompanije Project 3 Mobility u kampusu u Kerestincu, Rimac je kazao da se radi se o potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje.

Verne je, istaknuto je, koncipiran i konstruiran kao sigurno i udobno autonomno vozilo.

Softerska platforma koju tvrtka razvija sastojat će se od korisničke aplikacije za naručivanje vožnje te platforme za upravljanje uslugom.

Premijer Andrej Plenković na predstavljanju robotaksija, Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Putem aplikacije korisnici će moći, čak i prije vožnje, personalizirati sve postavke vozila poput osvjetljenja, temperature čak i mirisa unutrašnjosti vozila.

Isto tako, u svakom gradu u kojem će Verne biti dostupan postojat će specijalizirana infrastruktura koja će se zvati “Mothership”. Tamo će se vozila pregledavati, održavati, čistiti i svakodnevno puniti energijom.

Početak usluge planiran je za Zagreb 2026. godine, a nakon toga Verne će biti dostupan i u drugim europskim gradovima. Tvrtka je, naime, već potpisala ugovore s 11 gradova u EU, Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku.

“Krajnji bi rezultat bilo najbolje moguće iskustvo mobilnosti za sve. Svaki će korisnik imati bolje iskustvo i uslugu od najbolje usluge koju uživaju najbogatiji i to po vrlo pristupačnoj cijeni”, naveo je Rimac.

Robotaksi, Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Naglasio je da će njegov robotaksi imati dosta prostora, ali samo dva sjedala, budući da su, naveo je, istraživanja pokazala da su u vozilima najčešće jedna ili dvije osobe.

35 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari