Rastu cijene nafte, za Barel 80,21 dolar

Pexels.com
Naftna bušotina Foto: Pexels/janrune-smenes-reite-

Cijene nafte povećane su u četvrtak jer su tržišta zanemarila pokazatelje deflacije u Kini i tražila dodatne naznake o statusu potražnje od dva najveća svjetska potrošača nafte.

Fjučersi nafte Brent porasli su 67 centi ili 0,8 posto, te iznose 80,21 dolar po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasli su 56 centi ili 0,7 posto, na 75,89 dolara po barelu.

Do porasta je došlo, objavljuje Reuters, nakon što su obje referentne vrijednosti u srijedu snižene za više od dva posto, odnosno na najnižu razinu od sredine srpnja, jer je zabrinutost zbog mogućih prekida u opskrbi na Bliskom istoku popustila, a zabrinutost zbog potražnje u SAD-u i Kini se pojačala.

“Slabiji dobici još uvijek odražavaju postojeće rezerve, s makroekonomskim čimbenicima i tehničkim pokazateljima koji za sada daju prednost prodavačima”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

„Pokazatelji u četvrtak vjerojatno odražavaju pokušaj da se cijene stabiliziraju nakon snažne rasprodaje prethodnih dana“, rekao je Yeap.

U međuvremenu, danas objavljeni podaci o inflaciji u Kini pokazuju da je CPI u listopadu smanjen za 0,2 posto na godišnjoj razini, dok su podaci o PPI-u pali 2,6 posto na godišnjoj razini. To je općenito bilo u skladu s Reutersovom anketom koja je predviđala da će CPI pasti 0,1 posto, a PPI 2,7 posto. Ranije ovog tjedna, carinski podaci pokazali su da se ukupni kineski izvoz roba i usluga smanjio brže od očekivanog, iako je uvoz sirove nafte u listopadu bio snažan.

Guverner središnje banke, Pan Gongsheng, rekao je da se očekuje da će Kina postići svoj godišnji cilj rasta od pet posto za ovu godinu.

S druge strane, podaci o zalihama u Sjedinjenim Državama, mogu ukazivati na slabljenje potražnje. Zalihe sirove nafte porasle su za 11,9 milijuna barela tijekom tjedna do 3. studenoga, rekli su izvori za Reuters, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu.

Međutim, Američka uprava za energetske informacije (EIA) odgodila je objavu tjednih podataka o inventaru nafte do 15. studenog radi nadogradnje sustava.

Barclays je u srijedu snizio svoju prognozu cijene sirove nafte Brent za 2024. godinu, za četiri dolara, odnosno na 93 dolara po barelu, navodeći otpornu opskrbu naftom u SAD-u i veću proizvodnju iz Venezuele nakon ublažavanja sankcija tom latinoameričkom proizvođaču.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari