Promet u maloprodaji u EU manji za 0,2 posto u rujnu 2023.

Pixabay.com
Promet u maloprodaji, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Promet u maloprodaji se u rujnu ove godine u eurozoni smanjio za 0,3 posto, a u Europskoj uniji je bio manji za 0,2 posto u usporedbi s mjesecom prije. U usporedbi s rujnom 2022., kalendarski prilagođen indeks prometa u maloprodaji je u eurozoni bio manji za 2,9 posto, dok je u EU bio manji za 2,7 posto, prema procjenama Eurostata.

U kolovozu 2023. promet u maloprodaji pao je za 0,7 posto u eurozoni i 0,5 posto u EU.

Na mjesečnoj razini u eurozoni, u rujnu 2023. u usporedbi s kolovozom, smanjio se promet u maloprodaji za 1,9 posto za neprehrambene proizvode, a za motorna goriva bio je manji za 0,9 posto. Potražnja za hranom, pićem i duhanom porasla je za 1,4 posto.

Istovremeno se promet u EU smanjio za 1,8 posto za neprehrambene proizvode, a porastao je 0,1 posto za motorna goriva i 1,3 posto za hranu piće i duhan.

Najveći pad prometa u maloprodaji u rujnu zabilježen je u Slovačkoj i to dva posto, nakon nje je Švedska s 1,1 posto, a Njemačka i Nizozemska obje imaju pad prometa od 0,8 posto. Najveći porast, u usporedbi s kolovozom 2023., bio je u Sloveniji za 1,1 posto, u Poljskoj je bio veći za jedan posto i u Danskoj za 0,9 posto.

U Hrvatskoj je promet porastao za 0,7 posto u rujnu u usporedbi s kolovozom kada je bio manji za 1,3 posto.

U eurozoni je, u rujnu 2023. u usporedbi s istim mjesecom lani, promet u maloprodaji bio manji za 7,5 posto za motorna goriva, 3,4 posto za neprehrambene proizvode i jedan posto za hranu, piće i duhan.

Europljani koji žive u članicama EU su za 6,9 posto manje kupovali motorna goriva, za 3,2 posto neprehrambene proizvode, a za 0,9 posto hranu, piće i duhan.

Najveći pad u prometu maloprodaje, u rujnu ove godine u usporedbi s rujnom 2022., zabilježen je u Sloveniji gdje je bio za 17 posto manji, na drugom mjestu je Belgija s padom od 8,4 posto i na trećem Mađarska s padom od 7,3 posto.

Podaci za Hrvatsku otkrili su da se promet na godišnjoj razini u rujnu smanjio za 1,4 posto, a u kolovozu je pao za 3,8 posto.

Promet je najviše porastao u Španjolskoj, za 7,5 posto. Na Cipru je porastao za 4,1 posto, a u Luksemburgu za 2,6 posto, u usporedbi s rujnom 2022. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari