Promet u maloprodaji u srpnju blago pao i u Europskoj uniji i u eurozoni

ilustracija, foto: Freepik.com

Promet u maloprodaji eurozone i EU-a blago je pao u srpnju, odražavajući smanjenu prodaju goriva, dok je u Hrvatskoj stagnirao, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda koje prenosi Hina.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone i EU-a pao je u srpnju za 0,2 odnosno za 0,3 posto, u odnosu na lipanj kada je na oba područja uvećan za 0,2 posto, izračunao je Eurostat.

Pad odražava i oštar pad prometa na benzinskim postajama, za 1,2 posto u eurozoni i za 1,1 posto u EU.

Blago je, pak, u eurozoni pojačana prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto, dok je u EU uvećana za 0,2 posto, kao i u lipnju. Oporavila se i prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, uz stopu rasta od oko 0,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Danskoj i Irskoj, za 2,3 posto.

Slijede Nizozemska i Luksemburg gdje se smanjio za 1,4 odnosno 1,3 posto.

U Hrvatskoj se sezonski prilagođen promet u maloprodaji u srpnju zadržao na razini iz prethodnog mjeseca kada se smanjio za 1,2 posto.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u srpnju za jedan posto, nakon istog pada u prethodnom mjesecu. U EU smanjio se za 1,2 posto, nakon 1,1-postotnog pada u lipnju.

Najviše je na oba područja u srpnju na godišnjoj razini pao promet na benzinskim postajama, za 3,4 posto u eurozoni te za 3,9 posto u EU.

Izrazitije se smanjila i prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 2,2 posto u eurozoni i za 2,4 posto u EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari