Raspoloženje investitora u Njemačkoj raste već peti mjesec zaredom

Foto: Abdel Rahman Abu Baker/Pexels

Raspoloženje investitora u Njemačkoj poboljšano je i u prosincu, objavio je u utorak institut ZEW, a njihov optimizam temelji se na očekivanjima da će Europska središnja banka smanjiti kamatne stope u srednjem roku.

ZEW-ov indeks koji mjeri ozračje među ulagačima porastao je u prosincu za tri boda u odnosu na studeni, dosegnuvši 12,8 bodova.

Indeks je tako povećan peti mjesec zaredom, što pokazuje da ispitanici očekuju poboljšanje gospodarske situacije u Njemačkoj u idućih šest mjeseci. Ocjena aktualnog stanja u najvećem europskom gospodarstvu također je blago poboljšana, iskazana u rastu odgovarajućeg indeksa za 2,7 bodova u odnosu na studeni, na minus 77,1 bod.

Unatoč aktualnoj proračunskoj krizi, ocjena situacije u njemačkom gospodarstvu i očekivanja za gospodarstvo ponovno su blago poboljšani, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach, a prenosi Hina.

Građevinska industrija, kako je istaknuo, bila je značajno optimističnija ovaj mjesec kad su posrijedi njihova očekivanja.

Analitičari kažu da su rezultati istraživanja ZEW-a pridonijeli naznakama da se stanje u njemačkom gospodarstvu blago poboljšava, iako na niskoj razini.

No, bez obzira na nastavak uzlaznog trenda, nove poticajne sile i dalje su vrlo slabe i krhke, rekao je analitičar LBBW-a Elmar Voelker.

Voelker je naznačio da niska vrijednost indeksa koji pokazuje ocjenu aktualne gospodarske situacije ukazuje na visoki stupanj pesimizma u gospodarstvu u kratkoročnoj perspektivi.

“Usprkos tome, s obzirom na danas objavljene podatke, postoje dobri izgledi da i indeks poslovne klime instituta Ifo za prosinac ponovno bude blago poboljšan”, naglasio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari