Raiffeisen banci dva milijuna eura kazne zbog propusta u kontroli pranja novca, ali SAD sprema snažnije mjere

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RBI-Geb%C3%A4ude_by_Sabine_Klimpt.jpg
Raiffeisen Bank, Beč, Austrija, Foto: Wikimedia Commons/Sabine Klimp

Austrijski financijski regulator (FMA) objavio je u petak da je Raiffeisen Bank Internationalu (RBI) izrekao kaznu od dva milijuna eura zbog propusta u kontroli pranja novca.

RBI nije temeljito provjerio mehanizme kontrole pranja novca i financiranja terorizma u dvije korespondentne banke sa sjedištem u inozemstvu, stoji u priopćenju austrijskog regulatora koje prenosi Hina.

Neimenovani izvor rekao je za Reuters da je sjedište dvije spomenute korespondentne banke na Kubi i u Bahrainu.

Kazna, iako mala u usporedbi s kaznama koje bi se mogle izreći, dodatno kvari imidž Raiffeisena koji je već pod pritiskom zbog nastavka poslovanja u Rusiji nakon što su zapadni partneri prekinuli veze nakon invazije na Ukrajinu.

RBI, koji je pravnim postupkom uspješno smanjio raniju novčanu kaznu izrečenu za slične propuste, rekao je da će pokrenuti sudsko osporavanje kazne.

“Optužbe… su neutemeljene”, rekao je glasnogovornik za Reuters, dodajući da su imali odgovarajuće kontrole protiv pranja novca.

U međuvremenu, vlasti u Sjedinjenim Državama nastavljaju istraživati ​​veze Raiffeisena s Rusijom, s potencijalnom ozbiljnijom štetom za poslovanje.

Prošlog je mjeseca Ministarstvo financija SAD-a pismeno upozorilo Raiffeisen da bi pristup financijskom sustavu SAD-a mogao biti ograničen zbog poslova s ​​Rusijom, izvijestio je Reuters.

Upozorenje je bilo najjače do sada za najveću zapadnu banku u Rusiji i uslijedilo je nakon višemjesečnog pritiska iz Washingtona, koji istražuje poslovanje RBI-a u zemlji više od godinu dana.

Dok su mnoge zapadne vlade i korporacije radikalno smanjile veze s Moskvom otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine, Austrija je i dalje povezana s Rusijom preko ključnih plinovoda, a Beč i dalje služi kao središte za gotovinu iz Rusije i njezinih bivših sovjetskih susjeda.

RBI je tvrdnje nazvao neutemeljenima i najavio da će odluku regulatora osporavati pred sudom.

Banka je već 2019. pred austrijskim vrhovnim upravnim sudom uspješno osporila kaznu od 2,7 milijuna eura koju joj je regulator izrekao, također zbog propusta u kontroli pranja novca, nakon što se njezino ime pojavilo u Panamskim dokumentima.

Njihova objava izazvala je veliki skandal budući da su pokazali kako su kompanije i pojedinci izbjegavali porezne obveze otvarajući račune u poreznim oazama.

Kazna zasad nije pravomoćna.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari