Radnici Stellantisa nisu zadovoljni jer će se graditi nova tvornica baterija u Indiani

Pixabay.com
Električna vozila, ilustracija Foto: Pixabay.com

Stellantis i Samsung planiraju izgraditi drugu tvornicu baterija za električna vozila u Kokomu, gradu u saveznoj državi Indiana u kojem mnogi sadašnji radnici Stellantisa takve tvornice vide kao prijetnju svojim trenutnim poslovima.

Tvornice baterija za električna vozila ključni su dio planova tradicionalnih proizvođača automobila za prijelaz s automobila na benzin na električna vozila u narednim desetljećima, prenosi CNN. Takve tvornice mogle bi biti prijetnja postojećim poslovima izgradnje motora i mjenjača, koji nisu potrebni u električnom vozilu. Stellantis ima četiri tvornice samo u Kokomu za proizvodnju motora i mjenjača u kojima zapošljava više od 5.000 radnika koji su plaćeni po satu.

Stellantis, koji proizvodi automobile pod markama Jeep, Ram, Dodge i Chrysler, zajedno sa sindikalnim rivalima General Motorsom i Fordom, sada je u četvrtom tjednu štrajka sindikata United Auto Workers (UAW), a budućnost poslova u proizvodnji električnih vozila je glavni problem štrajka.

Plaća u američkim tvornicama baterija za električna vozila koje su dosad otvorene samo je djelić onoga što članovi UAW-a dobivaju radeći za proizvođače automobila.

Dok četiri tvornice u Kokomu nisu u štrajku, sindikat štrajka u Stellantisovom kompleksu u gradu Toledu u Ohiu, kao i u 20 centara za dijelove i distribuciju raspoređenih u 14 saveznih država SAD-a.

Svi proizvođači automobila su u procesu izgradnje tvornica baterija za električna vozila i svi koriste zajednička ulaganja s proizvođačima baterija kao što je Samsung za izgradnju i upravljanje tvornicama.

Samsung i Stellantis objavili su planove za otvaranje najnovije tvornice baterija. Dvije su tvrtke u srijedu objavile da ulažu više od 3,2 milijarde dolara u izgradnju tvornice, koja će se otvoriti početkom 2027. i imati godišnji kapacitet od 34 gigavat sata. Njeno otvaranje donijet će oko 1.400 novih radnih mjesta u Kokomo, koji se nalazi sat vremena sjeverno od Indianapolisa.

StarPlus Energy, zajedničko ulaganje koje su osnovali Samsung i Stellantis, prethodno je odabralo Kokomo za svoju prvu gigatvornicu koja je trenutačno u izgradnji i trebala bi se otvoriti 2025. godine.

Ukupno će dvije tvornice proizvoditi 67 gigavat sati godišnje. “Ekonomija Indiane je u pokretu”, rekao je guverner Indiane Eric Holcomb u priopćenju za javnost, dodajući da druga tvornica znači da tvrtke udvostručuju svoja kapitalna ulaganja i količinu novih radnih mjesta koja se otvaraju.

Tvornice će pomoći Stellantisu da ispuni svoj cilj da električni automobili čine 100 posto njegove prodaje u Europi i 50 posto njegove prodaje u SAD-u do 2030. Stellantis je 2021. najavio “agresivno” ulaganje od 35 milijardi dolara za proizvodnju električnih vozila i treba 400 gigavat sati godišnje kako bi ispunio svoj cilj do 2030. godine.

Stellantis je nastao 2021. godine spajanjem Fiat Chryslera i PSA grupe, proizvođača automobila Peugeot, Citroën, Opel i Vauxhall u Europi. Dionice su porasle za gotovo dva posto u pretprodaji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari