Prošle godine putovalo manje od polovice Hrvata i potrošilo 2,6 milijarde eura

Pixabay.com
Turizam, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Stanovnici Hrvatske prošle su godine na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na jednodnevna 387 milijuna eura, podaci su DZS-a koji pokazuju i da oko 51 posto stanovnika nije uopće putovalo zbog nedostatka novca.

Ti su podaci procijenjeni prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021. s obzirom da, pojašnjavaju iz DZS-a, onih za 2022. nije bilo.

Za potrebe ove statistike provedena su četiri vala istraživanja na uzorku od ukupno 22.000 stanovnika Hrvatske u dobi od 15 i više godina.

Prema podacima DZS-a, hrvatski građani su na višednevnim privatnim i poslovnim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvu prosječno trošili oko 386 eura ili oko 68 eura po danu.

Od ukupnih 5,7 milijuna višednevnih putovanja (s dva i više noćenja), pet milijuna bilo je privatnih, na kojima su građani ukupno potrošili 1,7 milijardi eura.

Na 3,2 milijuna putovanja po Hrvatskoj potrošili su 921 milijuna eura , a 815 milijuna eura na 1,7 milijuna onih po inozemstvu, i to najviše u BiH, zatim u Italiji, Sloveniji te Njemačkoj i Austriji.

Na 684.000 poslovnih putovanja lani su građani Hrvatske potrošili 458 milijuna eura, pri čemu su i u toj kategoriji više išli po Hrvatskoj nego u inozemstvo.

Podaci DZS-a pokazuju i da više od polovice stanovnika Hrvatske ili oko 51 posto nije išlo ni na jedno višednevno putovanje, i to najviše zbog nedostatka novca.

Osim na višednevna, stanovnici Hrvatske su u 2023. putovali i na jednodnevnih 6,9 milijuna putovanja, od čega je 6,5 milijuna bilo privatnih, a 438.000 poslovnih, za koja su ukupno potrošili oko 387 milijuna eura.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari