Proračunski deficit SAD-a u ovoj će godini dosegnuti 1,9 bilijuna dolara

Freepik.com
Foto: Freepik.com/Ilustracija

Američki proračunski deficit porast će u fiskalnoj 2024. godini za 13 posto i dosegnuti 1,915 bilijuna dolara, prognozira neovisni insitut CBO.

Iznos je veći za 400 milijardi dolara no što je institut prognozirao u veljači i najveći otkada objavljuju izvješća, kada se izuzme razdoblje pandemije.

Članovi su CBO-a, pojašnjava Hina, bivši dužnosnici središnje banke, ministarstva financija i bivši zastupnici u Kongresu. U 2023. deficit je po podacima instituta iznosio 1,694 bilijuna dolara.

Iskazan udjelom u BDP-u proračunski deficit iznosit će u fiskalnoj 2024. sedam posto, pokazuje CBO-ovo izvješće. Godinu ranije bio je 6,3 posto.

Rast deficita u fiskalnoj 2024. posljedica je većih izdataka za studentske zajmove i programa besplatnog odnosno jeftinog zdravstvenog osiguranja Medicaid, ali troškova kolapsa banaka te pomoći Ukrajini i Izraelu.

Javni dug iskazan udjelom u BDP-u trebao bi porasti na 99 posto, s 97,3 posto u fiskalnoj 2023.

Rast najvećeg svjetskog gospodarstva trebao bi po njihovim izračunima naglo usporiti u kalendarskoj godini 2024., na dva posto, s 3,1 posto u 2023., uz višu nezaposlenost i neznatno blažu inflaciju. Istu stopu rasta CBO očekuje i u idućoj godini, dodajući da bi se od 2026. trebala stabilizirati na razini od oko 1,8 posto.

Fiskalna godina u najvećem svjetskom gospodarstvu završava u rujnu.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari