Promijenjena lista sistemskih banaka u svijetu

Pixabay.com
Sjedište FSB-a se nalazi u Baselu, Švicarska Foto: Pixabay.com

Odbor za financijsku stabilnost (FSB) u suradnji s Baselskim odborom za nadzor banaka i nacionalnim tijelima, objavio je rang listu sistemski važnih banaka u svijetu, a s nje je uklonio talijansku UniCredit i pomaknuo tri banke, uključujući švicarski UBS.

„Promjene u raspodjeli institucija u skupine uvelike odražavaju učinke promjena u temeljnoj aktivnosti banaka, pri čemu kategorija aktivnosti među jurisdikcijama najviše pridonosi kretanjima rezultata“, objavljeno je na službenoj stranici FSB-a.

S UniCreditom, Credit Suisse je uklonjena s popisa, a kineska Bank of Communications je dodana po prvi put, piše Reuters, čime je ukupan broj sistemski važnih banaka smanjen s 30, koliko ih je bilo tijekom 2022. godine, na trenutnih 29.

UBS je napredovao nakon što je ranije ove godine preuzeo Credit Suisse u prvom spajanju dviju sistemski važnih banaka. Poljoprivredna banka Kine i Kineska građevinska banka također su prešle iz skupine 1 u skupinu 2.

Odbor za financijsku stabilnost (FSB) međunarodno je tijelo koje prati i daje preporuke o globalnom financijskom sustavu, uz podršku skupine G20.

FSB je započeo s godišnjim rangiranjem banaka nakon globalne financijske krize, zahtijevajući od najvećih svjetskih zajmodavaca da imaju dodatnu rezervu kapitala, kalibriranu u pet takozvanih skupina, te da prođu strožu kontrolu svojih operacija.

U strukturu FSB-a ugrađen je okvir za identifikaciju sistemskog rizika u financijskom sektoru, za oblikovanje mjera politike sektora koje se mogu pozabaviti tim rizicima i za nadzor provedbe tih odgovora.

FSB je osnovan u travnju 2009. kao nasljednik Foruma za financijsku stabilnost (FSF). Godine 2012. šefovi država i vlada G20 odobrili su preinačenu i dopunjenu Povelju FSB-a, koja pojačava određene elemente njegova mandata, uključujući njegovu ulogu u postavljanju standarda i promicanju provedbe međunarodnih standarda od strane članica.

Godine 2013. FSB se osnovao kao neprofitna udruga prema švicarskim zakonima sa sjedištem u Baselu u Švicarskoj.

Instituciju koja je prethodila FSB-u – FSF, osnovali su 1999. godine ministri financija G7 i guverneri središnjih banaka prema preporukama Hansa Tietmeyera, predsjednika Deutsche Bundesbank.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari