Promet na Frankfurtskom aerodromu znatno ispod pretpandemijske razine i u 2023.

Pixabay.com
Zračni promet, Foto: Pixabay.com

Putnički promet u zračnoj luci Frankfurt porastao je u 2023. godini, tijekom koje je usluge ovog aerodroma koristilo oko 59,4 milijuna putnika. Ipak, promet još uvijek znatno zaostaje za pretpandemijskom razinom, pokazali su podaci Fraporta, operatera najveće njemačke zračne luke.

Broj putnika predstavlja povećanje od preko 20 posto u odnosu na 2022. godinu, prenosi Hina. Ukupan broj putnika ostaje, ipak, gotovo 16 posto niži u odnosu na rekordne brojke iz pretpandemijske 2019. godine.

Izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte rekao je da je očekivao rezultat od oko 60 milijuna putnika. Ni u ovoj godini, međutim, ne očekuje povratak na razine prije koronavirusne krize.

U prosincu je prema izračunima Fraporta kroz Frankfurtsku zračnu luku prošlo oko 4,6 milijuna putnika, tek šest posto manje nego u prosincu pretpandemijske 2019. godine.

Međutim, najveći prijevoznik zračne luke i najveći klijent Fraporta, Lufthansa, ponovno planira manji broj letova u 2024. nego u 2019., dijelom zbog manjka radnika i zrakoplova. Sjedište Lufthanse je u Frankfurtu.

U cargo poslovanju Fraport je prošle godine u Frankfurtu zabilježio promet od oko 1,9 milijuna tona tereta i zračne pošte, gotovo četiri posto niži nego 2022. godine.

Među razlozima pada teretnog prometa navode slabo gospodarstvo, globalne geopolitičke krize i ograničenja europskog zračnog prostora.

Teretni promet ponovno je pak ubrzao pred kraj godine, pa je količina pretovarenog tereta u prosincu skočila za 7,2 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 171.118 tona.

10 Odgovora

  1. Glavna razlog su geopolitičke krize. Svijet se promijenio dosta u tom smislu od tada

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari