Proizvodi pod sankcijama i dalje stižu u Rusiju

freepik.com
EU i Rusija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Izvoz Europske unije u Rusiju pao je od početka rata u Ukrajini za dvije trećine, ali proizvodi pod sankcijama pronalaze put na rusko tržište preko drugih zemalja, pokazala je analiza njemačkog ekonomskog instituta ifo.

Obujam izvoza EU u Rusiju još je velik, između ostalog i zato što je samo 32 posto proizvoda obuhvaćeno sankcijama. Kada je u pitanju luksuzna roba, sankcioniran je izvoz šampanjca u Rusiju, ali ne i prosecca“, objašnjava zamjenica direktora centra za međunarodnu ekonomiju pri ifo institutu, Feodora Teti.

Tome valja dodati i mogućnost izvoza preko trećih zemalja, napominje ifo, pozivajući se na analizu baze podataka.

Kina je zauzela prvo mjesto na ljestvici dobavljača proizvoda pod sankcijama, s udjelom u uvozu od 61 posto. U 2021. godini, udio Kine iznosio je samo 35 posto, prenosi Hina. Udio Turske porastao je pak na 13 posto, sa samo tri posto u 2021., utvrdio je njemački institut.

Rusija trenutno nabavlja sankcionirane proizvode i iz Armenije, iako skromnih jedan posto. U istom je pak razdoblju izvoz EU-a u Armeniju udvostručen, primjećuju u institutu.

“Povećanje kineskog izvoza u Rusiju može se bar dijelom objasniti većom domaćom proizvodnjom”, rekla je Teti, dok neočekivan i oštar skok turskog i armenskog izvoza u Rusiju navodi na zaključak o zaobilaženju sankcija, dodaje se u istraživanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari