Proizvođači konjaka pozvani u Peking zbog istrage o niskim cijenama

Pixabay.com
Alkohol, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vodeći proizvođači konjaka pozvani su u Peking kako bi odgovarali na pitanja u istrazi o nerealno niskim prodajnim cijenama, prema pritužbama kineske konkurencije.

Početkom godine Kina je otvorila istragu o mogućem dumpingu žestica uvezenih iz Europske unije, zaključivši da je udruga domaćih proizvođača podnijela relevantne dokaze da su njihove prodajne cijene niže od troškova proizvodnje.

Istraga kineskog ministarstva trgovine obuhvaća razdoblje od listopada 2022. do rujna 2023. i štetu u kineskom sektoru proizvodnje žestica u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Udruga proizvođača konjaka BNIC navela je u priopćenju objavljenom u siječnju 2024. da je pod istragom popust od 15,88 posto, naizgled posebno skroman u usporedbi s onim što je opće prihvaćeno kao osnova za antidampinšku istragu.

Prošli tjedan tvrtke koje stoje iza brendova Martell, vlasništva Pernod Ricarda, te Remy Martina, poslovanja Remy Cointreaua, i Hennessyja, u vlasništvu LVMH-a, dobile su poziv da sudjeluju u istrazi, rekao je izvor u sektoru. Kina je objavila da će saslušanje biti održano 18. srpnja.

Tvrtke koje proizvode Martell, Remy Martin i Hennessy odabrane su u istrazi kao ogledni primjeri dampinga, prenosi Hina. Francuski konjak čini većinu kineskog uvoza žestica.

Proizvođači su tražili da se čuje i njihov glas i otići će na sastanak, rekao je glasnogovornik udruge BNIC, dodavši da planiraju surađivati i u budućnosti.

Postupak bi trebao biti završen do početka iduće godine, a u slučaju izvanrednih okolnosti mogao bi biti produljen i do srpnja. Neki od proizvođača smatraju da će odluka o njihovoj sudbini biti donesena u političkim pregovorima.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari