Prodaja električnih cigareta u Britaniji u godinu dana porasla za 897,4 milijuna funti

Foto: Ruslan Alekso/Pexels

Proizvodi za vaping ili e-cigarete bili su najbrže rastuća kategorija u trgovini mješovitom robom u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2023. i to drugu godinu zaredom, dok je prodaja cigareta, cigara i rasutog duhana oštro pala, pokazuju industrijski podaci.

Britanska vlada je u listopadu predložila da se mlađim generacijama zabrani kupovanje cigareta, a premijer Rishi Sunak rekao je da treba djelovati ka zaustavljanju pušenja cigareta među mladima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), podsjeća Hina, u četvrtak je pak pozvala vlade da tretiraju “vape” cigarete slično kao i duhan i zabrane sve okuse.

U UK proizvodi za vaping zabilježili su rast vrijednosti prodaje od 897,4 milijuna funti (ili 1,15 milijardi dolara) u 2023., podaci su koje su u subotu objavili istraživači tržišta NIQ i The Grocer.

Brend Lost Mary, u vlasništvu kineske tvrtke za vaping Heaven Gifts, bio je najbrže rastući proizvod u Velikoj Britaniji s prodajom koja je porasla za 310,6 milijuna funti u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci.

NIQ je rekao da su proizvodi za vaping također zabilježili rast količina koje su ljudi kupili, dok je prodaja cigareta i cigara te rasutog duhana pala za 849,1 milijun funti.

Na drugom mjestu po prodaji u trgovinama namirnicama u UK su bili sportski i energetski napici, s porastom prodaje za 390,1 milijun funti.

Neke od najbrže rastućih kategorija prehrambenih proizvoda u 2023. bile su rezultat inflacije, rekao je NIQ, pri čemu je vrijednosna prodaja mlijeka, sira, svježeg mesa i peradi značajno porasla, ali ne i količinski.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari