Prodaja automobila u svibnju pala u Europi, rasla u Hrvatskoj

Automobili, Foto: Pixabay/Pexels

Prodaja automobila u Europskoj uniji pala je u svibnju, dok je Hrvatska ponovno bilježila dvoznamenkasti rast, pokazali su u četvrtak podaci udruge proizvođača ACEA.

U svibnju je u EU tako registrirano 911.697 novih automobila, za tri posto manje nego u istom mjesecu lani. Na mjesečnoj razini njihov broj smanjio se za 13,1 posto.

Podaci za svibanj pokazuju tako nastavak razdoblja oscilacija, koje je započelo padom prodaje od 3,3 posto u prosincu, nakon čega se oporavila u siječnju, uz stopu rasta od 12,1 posto.

U veljači prodaja se ponovo osjetno smanjila, za 10,1 posto, a pala je i u ožujku, za 5,2 posto.

Svibanjski pad odražava loše rezultate na gotovo svim velikim tržištima. Najviše je pala potražnja za automobilima u Italiji, za 6,6 posto. Slijede Njemačka i Francuska gdje je smanjena za 4,3 odnosno za 2,9 posto.

U Hrvatskoj su u svibnju, prema ACEA-inim podacima, registrirana 8.523 nova automobila, za 18,95 posto više nego u istom mjesecu 2023. godine. U usporedbi s travnjem u pitanju je rast od 14,03 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine europsko tržište novih automobila poraslo je za 4,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz prodanih 4,6 milijuna vozila, piše Hina.

Rast je znatno slabiji nego u prvih pet mjeseci 2023. kada je prodaja rasla za 18,5 posto.

10 Odgovora

  1. bitno da gore rukovoditelji tvornica stalno kukaju državi da je automoto industrija u kriznom padu.. treba malo subvencija podmazat mislim, kako drugčije, konkurencija sve jača iz Azije, cijena pogotovo, čak i kvalitetom navodno dostižu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari