Prodaja Appleovih iPhonea u Kini pala za 30 posto u prvom tjednu 2024. godine

Pixabay.com
iPhone 12 Foto: Pixabay.com

Prodaja Appleovih iPhoneov telefona u Kini pala je za 30 posto u prvom tjednu 2024. godine, piše Reuters objašnjavajući to pritiskom domaćih konkurenata, poput Huaweija.

Pad Appleove prodaje bio je primarni katalizator ukupnog dvoznamenkastog pada isporuka pametnih telefona u Kinu u tom razdoblju, navodi brokerska kuća Jefferies i dodaje da su ostali modeli Androida ostvarili rast manje-više identičan onom iz proteklih mjeseci.

Smanjenje Appleove prodaje dogodilo se unatoč velikom sniženju više modela iPhonea putem internetske prodaje u Kini.

Primjerice, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max imali su 16 posto sniženu cijenu na platformi za e-trgovinu Pinduoduo u prvom tjednu 2024. godine.

Pad od 30 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na onaj od tri posto koji je američka tvrtka bilježila tijekom cijele 2023. na svom trećem najvećem tržištu, objavio je Jefferies.

Njihovi analitičari ponajprije ističu konkurentske pritiske Huaweija koji je svoju seriju telefona Mate 60 lansirao u kolovozu prošle godine.

Smatra se da linija Mate 60 označava Huaweijev povratak na tržište vrhunskih pametnih telefona nakon godina američkih sankcija koje su kočile njegov napredak.

16 Odgovora

  1. Sama borbenost Huaweia, i ogromna prisutnost Xiaomija na azijskom tržištu će jako appleu u budućnosti otežati stvari

  2. Jesu sad tamo jeftiniji telefoni da naručim preko Ali Express-a ili da još čekam?

  3. Cudno bi bilo da je najjaci proizvod kada je tamo najveca konkurencija, sto god se napravi oni naprave jeftinije tamo je sve dostupno a apple drzi najvecu cijenu

  4. Mislim da je to zato jer populacija iz kineske pokrajine vise pewferira kruske nego jabuke, neka ipahne promjeni logo i vratit ce im se i tih 30 posto natrag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari