Prirodne katastrofe prošle godine prouzročile 95 milijardi dolara štete

Foto: Ahmed Akacha/Pexels

Potresi u Turskoj i Siriji, oluje u SAD-u i druge prirodne katastrofe izazvale su 95 milijardi dolara gubitaka u 2023. godini, procijenio je njemački reosiguravatelj Munich Re.

Iznos gubitaka od prirodnih katastrofa pokrivenih osiguranjem manji je za 24 posto nego u 2022. godini, ali je viši od desetogodišnjeg prosjeka, koji iznosi 90 milijardi dolara.

Znatno je nadmašio i tridesetogodišnji prosjek, koji iznosi 57 milijardi dolara, napominje Munich Re.

Najrazorniji su, po njihovim proračunima, bili potresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli 58.000 ljudskih života i prouzročili štetu od 50 milijardi dolara.

Šteta pokrivena osiguranjem, prenosi Hina, iznosila je pak 5,5 milijardi dolara.

Prošlu godinu ipak nisu obilježile pojedinačne velike katastrofe već brojne jake oluje u SAD-u i Europi kojih je zbog klimatskih promjena sve više, naglašavaju u  njemačkoj kompaniji.

Ukupni gubici od prirodnih katastrofa, uključujući one koji nisu pokriveni osiguranjem, iznosili su lani 250 milijardi dolara, što je blizu razine iz 2022. godine i prosjeka u prethodnih pet godina, ali iznad desetogodišnjeg i tridesetogodišnjeg prosjeka.

Značajan iznos gubitaka ponovo je zabilježen u SAD-u, unatoč relativno blagoj sezoni uragana.

Znanstvenici su upozorili da će zbog zagrijavanja Zemljine atmosfere šteta u idućim desetljećima biti još veća. Osiguravatelji su zato počeli podizati cijene polica, a na nekim područjima više ni ne pokrivaju moguću štetu.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari