Primorac: Vlada polako popušta s mjerama pomoći gospodarstvu

Wikimedia Commons/Patrick Siebert
Marko Primorac, Foto: Wikimedia Commons/Patrick Siebert

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u utorak da očekuje daljnje smanjivanje stope inflacije, iako ne isključuje mogući utjecaj cijena turističkih usluga na rast cijena u kolovozu, kao što se dogodilo lani.

U izjavi uoči konferencije Američke gospodarske komore u Hrvatskoj ponovio je projekcije Ministarstva financija o inflaciji od 3,1 posto u 2024. godini.

Dodao je i da će ministarstvo učiniti sve da ne pridonese rastu inflacije, ali i podsjetio da se inflacija tretira prvenstveno u domeni monetarne politike.

Što se tiče kolovoza, a u kontekstu podsjećanja na isti mjesec lani tijekom kojeg je jednokratno prekinuta serija smanjenja inflacije i zabilježen je veliki rast cijena, Primorac je istaknuo kako je “sve moguće”.

“Moguće je da se određene cijene, prije svega usluga i to regionalno – na Jadranu i u dijelovima Hrvatske gdje je povišena potražnja zbog dolaska turista, zadrže na nešto višim razinama”, naglasio je.

Upitan o mogućnosti popuštanja vladinih mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog cijena energenata i inflacije, odgovorio je da vlada to polako i čini.

Tako jučer nije produžena uredba kojom su smanjene trošarine na dizel i benzin (eurosuper), što je vlada prakticirala svaka dva tjedna, navodi Hina.

“U očekivanju velikog broja turista, a s obzirom da se radi o subvenciji, ne bi bilo previše logično subvencionirati građane koji nisu državljani Hrvatske, na teret državnog proračuna”, pojasnio je ministar Primorac.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari