Prihodi na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija 423,6 milijuna eura u prvom kvartalu 2024.

Pixabay.com
Elektroničke komunikacije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je podatke za prvi kvartal ove godine koji pokazuju da su ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija iznosili 423,6 milijuna eura što predstavlja rast od 4,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Prihodi od usluga putem pokretnih mreža porasli su za 5,8 posto, dok su prihodi od usluga putem nepokretnih mreža porasli za 2,6 posto.

Na tržištu telefonskih usluga u pokretnoj mreži raste broj korisnika, kao i maloprodajnih prihoda. Ako se promatra isto razdoblje prošle godine, broj svih korisnika veći je za 2,2 posto i iznosi 4.553.953 dok su ukupni maloprodajni prihodi porasli za 10,8 posto na 124 milijuna eura, unatoč padu odlaznog prometa za 2,8 posto. Roaming promet istodobno je bio manji za 7,3 posto.

Telefonske usluga u nepokretnoj mreži nastavljaju s trendom pada broja korisnika, prometa i prihoda. U odnosu na prvi kvartal prošle godine broj korisnika smanjen je za 1,72 posto i iznosi 1.109.776, odlazni promet manji je za 15,4 posto, a prihodi za 5,2 posto s ukupno ostvarenih 29,4 milijuna eura.

Tržišta interneta u pokretnoj, nepokretnoj i satelitskoj mreži nastavljaju rasti, prenosi Hina. Ukupni prihod od pristupa internetu u prvom kvartalu iznosio je 191,4 milijuna eura i rastao je za 9,4 posto u godini dana. Najveći udio čini pristup putem pokretnih mreža, čiji je prihod porastao za 8,2 posto na 134 milijuna eura, a broj svih korisnika za 3,5 posto na 5.463.778.

Satelitske komunikacije tek uzimaju komercijalni zamah pa je broj korisnika relativno mali i iznosi 2.081, ali raste po godišnjoj stopi od 185 posto. Prihod od te usluge u prvom kvartalu iznosio je 243.000 eura i rastao po stopi od 220 posto.

U nepokretnoj mreži raste i broj priključaka te prihodi. Ukupno 1.120.888 nepokretnih priključaka krajem prvog tromjesečja rezultat su rasta od 3,6 posto u godinu dana, a prihod je povećan za 12,1 posto na 57,2 milijuna eura.

Nastavljen je prijelaz korisnika na priključke svjetlovodne tehnologije uz godišnju stopu rasta od gotovo 36 posto, a pritom pada broj priključaka na bakrenoj infrastrukturi za 5,5 posto. Udio korisnika VHCN širokopojasnih priključaka u ukupnom broju priključaka iznosi 40,6 posto. S rastom broja VHCN priključaka rastu i brzine. Tako je udio korisnika, koji imaju ugovorene brzine od 100 megabita po sekundi (Mbit/s) ili više, povećan na 41,9 posto.

Na tržištu naplatne televizije u prvom tromjesečju povećani su prihodi i narastao je broj priključaka. U odnosu na isto razdoblje 2023. godine prihodi su viši za 3,9 posto i iznose 32,9 milijuna eura, a priključaka je više za 1,5 posto i ima ih 922.032. Najzastupljeniji su i dalje priključci putem IPTV tehnologije, 54,1 posto, ali najveći rast ostvaruju OTT usluge sa stopom rasta broja priključaka od 38,7 posto.

Internet Protocol Television (IPTV) ili internetska TV omogućuje prijem televizijskih emisija putem internetskog protokola. Sve što je potrebno za primanje IPTV-a je internetska veza i televizor.

OTT je pak skraćenica za Over-the-Top i odnosi se na raspon usluga koje se natječu s temeljnim uslugama telekom operatora, a isporučuju se preko otvorenog interneta, čime se zaobilazi operaterska infrastruktura pružanja i naplata usluge.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari