HAKOM: Raste prihod od prijenosa TV programa koji se naplaćuju

TV prijenos, Foto: Jeshootscom/Pexels

Prijelaz korisnika s bakrene na svjetlovodnu infrastrukturu utjecao je i na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka, koji je iznosio 34,2 posto, dok su ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu na kraju 2023. bila gotovo 20 posto veća u odnosu na godinu ranije, istaknuli su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Kako se navodi u priopćenju, prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži kontinuirano se smanjuju, dok oni ostvareni od usluga pristupa internetu rastu.

Pritom su prihodi od pristupa putem pokretne mreže rasli za 11,5 posto na godišnjoj razini, a putem nepokretne mreže za šest posto.

Istodobno, rastao je i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, za oko sedam posto.

Krajem prošle godine u nepokretnoj mreži je bilo gotovo 1.114.000 širokopojasnih priključaka, što je oko tri posto više u odnosu na 2022.

Nastavljena je i migracija korisnika na svjetlovodnu infrastrukturu što utječe na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka za 34,15 posto i pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi za gotovo pet posto.

Udio korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima (mreže vrlo velikog kapaciteta) u ukupnom broju internetskih priključaka u nepokretnim mrežama na kraju prosinca 2023. iznosio je 39 posto, što je izravna posljedica porasta ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu od 19,44 posto u odnosu na proteklu godinu, precizirali su iz HAKOM-a.

Na tržištu naplatne televizije u četvrtom tromjesečju 2023. rastao je broj priključaka u odnosu na isto razdoblje 2022.

IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 57 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari