Na tržištu elektroničkih komunikacija porast ulaganja te prihoda na 1,3 milijardi eura

Pixabay.com
Elektroničke komunikacije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvareno je gotovo 1,3 milijarde eura ukupnih prihoda ili devet posto više nego u istom razdoblju 2022. a rasla su i ulaganja, posebice u mobilne mreže te nešto manje u fiksne, pokazuju podaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, HAKOM.

Porastu ukupnih prihoda na tržištu elektroničkih komunikacija do kraja rujna 2023. pridonijela su, kako komentiraju iz HAKOM-a, ulaganja telekoma u radiofrekvencijski spektar, ali i nastavak ulaganja u optičku i kabelsku mrežu, odnosno u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN).

Rasli su prihodi od usluge najma mreža i vodova za 28,3 posto u odnosu na lanjskih prvih devet mjeseci, prenosi Hina, dok su prihodi od mobilnih mreža rasli nešto manje, za oko 12 posto.

Istodobno, zabilježen je znatni rast priključaka putem svjetlovodnih odnosno optičkih tehnologija, od 33 posto, pa ih je krajem trećeg tromjesečja bilo 232,6 tisuća, za razliku od primjetnog, nastavljenog pada broja priključaka na bakrenoj infrastrukturi za pet posto.

Kod javno dostupne telefonske usluge u fiksnoj mreži također je nastavljen pad prihoda, od 10,3 posto, na 31 milijun eura, a smanjen je za tri posto i broj telefonskih priključaka, na 1,2 milijuna, dok je ukupni odlazni promet u trećem tromjesečju 2023. bio manji za oko 17 posto nego u istom razdoblju 2022.

U mobilnim mrežama su pak prihodi u trećem tromjesečju porasli za 10,4 posto, na 148 milijuna eura, za što iz HAKOM-a kažu da je nastavak trendova iz ranijih godina, čemu pridonosi ljeto kada u Hrvatsku dolazi velik broj turista koji koriste roaming.

Tako je porastao i broj korisnika u mobilnim mrežama, za 1,5 posto, na ukupno aktivnih (u uporabi) 4,7 milijuna SIM kartica.

Na tržištu elektroničkih komunikacija porasli su i ukupni prihodi od usluga naplatne televizije, za 6,2 posto, na 32,2 milijuna eura, čemu su u trećem tromjesečju najviše pridonijeli za 12 posto veći prihodi od IPTV usluga, prenosi Hina, dok je za manji dio rasta prihoda zaslužna, kažu iz HAKOM-a, sve popularnija vlastita OTT usluga operatora.

Broj priključaka televizije utemeljene na IPTV ili internetskom protokolu porastao je u 2023. godini, 2,2 posto u odnosu na 2022. ili na 491 tisuću, a OTT priključaka za 22 posto, na nešto više od 50 tisuća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari