Presuda ustavnog suda smanjuje rast njemačkog gospodarstva

pixabay.com
Problemi sa proračunom u Njemačkoj, Foto: PIxabay.com/Ilustracija

Presuda ustavnog suda o nezakonitom prebacivanju pandemijskog novca u klimatski fond mogla bi smanjiti stopu rasta njemačkog gospodarstva u idućoj godini za čak pola postotnog boda.

Koalicijska vlada pokušala je proračunskim manevrom izvući maksimum iz privremene obustave ustavnog „plafona“ zaduživanja u koronakrizi. Manevar su izveli retroaktivnom dopunom zakona o proračunu za 2021. godinu, koja je državi omogućila da se zaduži za 60 milijardi eura, iako joj novac tada nije bio potreban, i da ga preko klimatskog fonda koristi u idućim financijskim godinama.

Novac je fondu doznačen u veljači 2022. godine, i to za 2021. godinu, dakle retroaktivno, objasnio je ustavni sud u poništenju spornog zakona. Suci su upozorili da se plafon duga smije premašiti samo u izvanrednoj situaciji, poput pandemijske krize, a prijenos novca u klimatski fond ne ispunjava taj uvjet, stoji u presudi, objavljenoj sredinom tjedna.

Koalicija sada pokušava „zakrpati“ veliku rupu u državnim financijama budući da su novac planirali upotrijebiti za zelene inicijative i za potporu industriji.

Ministar financija Christian Lindner izjavio je da je prerano za procjenu razmjera problema, prenosi Hina. Ministar gospodarstva Robert Habeck naglasio je da bi presuda ustavnog suda mogla naštetiti njemačkoj industriji, omesti ostvarivanje ciljeva vezanih uz klimatske promjene i rezultirati selidbom radnih mjesta u inozemstvo.

Fond za klimu i transformaciju trebao je osigurati uvjete za stvaranje vrijednosti i za očuvanje radna mjesta, rekao je Habeck.

“Bude li to dovedeno u opasnost, u opasnosti će biti i radna mjesta i stvaranje vrijednosti. Egzodus industrije šteti našoj zemlji i društvu”, zaključio je ministar gospodarstva.

Izvor u ministarstvu gospodarstva rekao je pak potkraj tjedna za Reuters da će presuda značiti slabiji rast gospodarstva u idućoj godini. 

„Prema početnim grubim procjenama, (stopa gospodarskog) rasta u 2024. mogla bi zbog gubitka investicijskih sredstava biti niža oko pola postotnog boda. Dakle, presuda bi mogla negativno utjecati na gospodarski rast “, rekao je izvor za Reuters.

U listopadu ministarstvo gospodarstva prognoziralo je da će gospodarstvo u 2024. godini porasti za 1,3 posto.

Parlamentarni odbor odgodio je pak raspravu o nacrtu proračuna za 2024. za idući tjedan, a konačne brojke bit će objavljene u četvrtak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari