Povećana potražnja za gorivom u SAD-u utjecala na cijene nafte

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte su u utorak porasle u Aziji, potaknute očekivanjima velike potražnje za gorivom iz SAD-a tijekom ljeta, a uoči odluke o politici proizvodnje OPEC+ na sastanku 2. lipnja.

Srpanjski ugovori za naftu Brent porasli su za šest centi, te iznose 83,16 američkih dolara po barelu. Aktivniji terminski ugovori za kolovoz porasli su pet centi, na 82,93 dolara.

Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za srpanj veći su 78,80 dolara po barelu, što je više od 1,08 dolara, ili 1,39 posto, u odnosu na zatvaranje u petak, nakon što se trgovalo tijekom američkog praznika povodom Dana sjećanja bez nagodbe.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak za više od jedan posto u prigušenom trgovanju zbog državnih praznika u Britaniji i Sjedinjenim Državama nakon lošeg tjedna koji karakteriziraju izgledi za više i dugotrajnije kamatne stope u SAD-u, u uvjetima “ljepljive inflacije”.

Očekivanja velike potražnje za gorivom s početkom ljetne sezone vožnje i godišnjih odmora u SAD-u pružila su podršku cijenama, kažu neki analitičari za Reuters.

Unatoč općem stajalištu da bi povišene kamatne stope mogle rezultirati slabijim rastom potražnje za naftom, podaci o mobilnosti u stvarnom vremenu pokazuju da je rast potražnje za naftom još uvijek općenito zdrav“, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo u bilješci klijenta.

Što se tiče zračnih putovanja, broj američkih putovanja na domaćim letovima za svibanj porastao je za pet posto na mjesečnoj razini i gotovo šest posto na godišnjoj razini na malo iznad 90 milijuna, pokazali su podaci analitičke tvrtke OAG, premašivši razine iz 2019. godine.

Broj putovanja na međunarodnim letovima iz SAD-a za svibanj porastao je za 11 posto u odnosu na prošlu godinu na oko 14,2 milijuna, s razinama koje su također osam posto više nego u istom razdoblju 2019., što će utjecati na tržišta nafte.

U međuvremenu, sve će oči također biti uprte u nadolazeći sastanak OPEC+ u nedjelju, gdje trgovci i analitičari očekuju da će smanjenje proizvodnje ostati na snazi i dodatno potaći cijene.

“Očekujemo da će cijene nafte porasti u nadolazećim danima zbog očekivanog nastavka dobrovoljnog smanjenja proizvodnje od strane proizvođača nafte i sve većih izgleda za ublažavanje američke monetarne politike”, rekao je Satoru Yoshida, robni analitičar iz Rakuten Securities.

Ranije su tri izvora iz zemalja OPEC+ rekla da je vjerojatno produženje dobrovoljnog smanjenja proizvodnje od 2,2 milijuna barela dnevno u drugoj polovici godine.

Dodatnu potporu cijenama dala su i očekivanja potražnje iz Kine nakon što je Peking uspostavio svoj treći planirani investicijski fond koji podupire država kako bi potaknuo svoju industriju poluvodiča.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari