Potražnja za naftom smanjena, cijene nafte u padu

Freepik.com
Radnik na naftnom polju, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Cijene nafte smanjene su na azijskom trgovanju, budući da je na tržištima ostao oprez zbog rasta globalne potražnje usred očekivanja snažnijih zaliha.

Terminski ugovori svjetske referentne nafte Brent niži su 12 centi, ili 0,14 posto, te iznose 84,13 američkih dolara. Ugovori za američku West Texas Intermediate (WTI) nafte manji su za 14 centi, ili 0,17 posto, i iznosi 80,19 dolara po barelu.

“Tržište nafte preusmjerilo je fokus natrag na temelje, koji su bili meki već neko vrijeme”, rekao je za Reuters BoFA strateg za robu i derivate Francisco Blanch, dodajući da su globalne zalihe sirove nafte i skladištenje rafiniranih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama i Singapuru, između ostalog, bile veće.

U međuvremenu, rast globalne potražnje za naftom usporio je na 890.000 barela dnevno na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, a podaci pokazuju da će rast potrošnje vjerojatno dodatno usporiti u drugom tromjesečju.

Proizvodnja kineske rafinerije nafte u svibnju je pala za 1,8 posto u odnosu na prošlogodišnju razinu, pokazali su podaci statističkog ureda u ponedjeljak, dok su rafinerije provodile planirane remonte održavanja, a marže prerade bile su pod pritiskom rastućih troškova sirove nafte.

Tržišta su također iščekivala daljnje naznake o kamatnim stopama i kako će se odvijati situacija s potražnjom u SAD-u. Neki analitičari i dalje su optimistični u pogledu utjecaja na cijene produženja smanjenja opskrbe od strane OPEC+ grupe u kratkom roku.

“Posljednje smjernice koje je dao OPEC+, kao i njihove nepromijenjene prognoze rasta potražnje od 2,25 milijuna barela dnevno, signaliziraju stagnaciju rasta ponude nafte za 2024. i očigledan pad proizvodnje u 2025.”, rekao je Patricio Valdivieso, potpredsjednik Rystad Energyja.

Nedavna oporavka složenih marži rafiniranja, osobito u Europi i Aziji, također su bila podrška tržištima, rekao je analitičar Sparta Commoditiesa Neil Crosby.

Marže rafiniranja u tipičnoj složenoj rafineriji u Singapuru do sada su u prosjeku iznosile 3,60 dolara po barelu za lipanj, u usporedbi s 2,66 dolara po barelu u svibnju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari