Od 8. prosinca uvode se nova pravila za proizvođače vina unutar Europske unije prema kojima će na etiketi biti zakonski obavezni nabrojati sve sastojke korištene tijekom proizvodnje, kao i nutritivne informacije poput količine soli, ugljikohidrata, šećera i proteina.
Decanter doznaje da će tako na naljepnicama boca morati pisati podaci o aditivima, bojilima, sumpor dioksidu i regulacijskih kiselina, a riječ je o prvoj velikoj promjeni u etiketiranju vina od 1919. godine kada je u Francuskoj uvedeno obavezno stavljanje podrijetla.
Svako nepoštivanje ovih pravila bit će smatrano varanjem kupaca, pri čemu vrijedi istaknuti da ostali proizvođači alkoholnih pića kao što su pivo ili “žestica” već godinama takve informacije svojevoljno stavljaju na etikete.
Prednjače proizvođači piva kojih, navodi Decanter, to čini čak 70 posto.
Pročitajte još:
Decanter je anketirao i nekoliko vinara među kojima većina nije znala za ovu odluku, ali je svakako pozdravljaju.
Inače, u pitanju je još jedan korak u borbi protiv raka o čijem se uvođenju počelo pričati još krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
5 Odgovora
Zanimljivo!
Jako!
sjajno.
Bitnije je ono u boci
Etiketiranje mora biti ispravno inače nastaje problem.