Portugalska vlada izdvojila 500 milijuna eura hitne pomoći poljoprivrednicima

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Portugalska vlada najavila je 500 milijuna eura hitne pomoći poljoprivrednicima kako bi im smanjila teret troškova goriva i ublažila posljedice suše.

U sklopu paketa ministrica poljoprivrede Maria do Ceu Antunes najavila je smanjenje poreza na dizelsko gorivo za 55 posto i 120 milijuna eura potpora za organsku i mješovitu poljoprivredu.

Oko 200 milijuna eura trebalo bi ublažiti posljedice dugotrajne suše, prenosi Hina. Mjere su najavljene nakon sastanka s predstavnicima najvećeg udruženja poljoprivrednika CAP i ispunjavaju dio njihovih zahtjeva.

CAP zastupa 280.000 poljoprivrednika i žalio se da vlada smanjuje potporu organskoj i mješovitoj poljoprivredi. Poručili su da neće organizirati prosvjede dok se ne uspostavi nova vlada, nakon izbora 10. ožujka, kako bi se očuvala nacionalna stabilnost.

“Itekako smo svjesni poteškoća u posljednje četiri godine. (Vlada) paketom (mjera) nastoji ispuniti očekivanja poljoprivrednika”, rekla je do Ceu Antunes.

Skupina manjih udruga ipak planira prosvjedovati. Nacionalna poljoprivredna konfederacija, koja predstavlja mala i srednja gospodarstva, najavila je da će krajem tjedna organizirati niz prosvjeda i sporih marševa u gradu Aveiru, a izlazak na cestu najavljuje i novoformirani Građanski pokret za poljoprivredu.

Poljoprivrednici će prosvjedovati kako bi se borili za prava građana na primjerenu hranu, pravedne uvjete i valorizaciju sektora, poručili su iz Građanskog pokreta za poljoprivredu.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari