Poljska najavila izgradnju 24 nuklearna reaktora na šest lokacija

ixabay.com
Nuklearna elektrana Foto: Pixabay.com

Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 mala modularna nuklearma reaktora na šest lokacija, rekli su u četvrtak čelnici tvrtke koja će graditi postrojenja.

Iz vlade su poručili da namjeravaju ubrzati postupno izbacivanje ugljena iz upotrebe i izgraditi infrastrukturu za obnovljivu i nuklearnu energiju kako bi se uhvatili u koštac s izazovima koje donose klimatske promjene i osigurali stabilnu opskrbu električnom energijom.

Rafinerija Orlen i proizvođač kemikalija Synthos osnovali su zajedničku tvrtku Orlen Synthos Green Energy (OSGE) koja će postaviti prve male nuklearne reaktore do 2030. godine.

“Poljska vlada načelno je odlučila i odobrila šest lokacija za 24 najsuvremenija reaktora GE Hitachi BWRX-300 u Poljskoj”, rekao je izvršni direktor nove tvrtke Rafal Kasprow na Net Zero Nuclear Summitu, koji se održava paralelno s klimatskim summitom UN-a COP28 u Dubaiju.

“To je zapravo novi početak, novo doba, za Poljsku”, dodao je Kasprow.

Poljsko ministarstvo klime, navodi Hina, priopćilo je da će se reaktori graditi u Wloclaweku, Stawy Monowskieju, Stalowa Woli, Ostrolekoj, Nowoj Huti i Dabrowoj Gorniczi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari