Poljoprivredne zadruge u Francuskoj plaćat će minimalni globalni porez

Pixabay.com
Rajčica, Foto: Pixabay.com

Francuske poljoprivredne zadruge, s prihodom većim od 750 milijuna eura, morat će plaćati globalni minimalni porez, objavio je ministar financija Bruno Le Maire.

Predstavljajući prijedlog proračuna za 2024. godinu, Le Maire je otkrio da će novi porez plaćati i zadruge, kamen temeljac francuske poljoprivredne industrije.

Francuski proračun za 2024. godinu, uključuje i zakone koji će od iduće godine propisati minimalni porez kompanijama, prenosi Hina, prema dogovoru gotovo 140 zemalja iz 2021. godine.

Sporazum predviđa podjelu prihoda od oporezivanja multinacionalnih digitalnih kompanija među zemljama u kojima posluju i oporezivanje kompanija s prihodom većim od 750 milijuna eura, po stopi od minimalno 15 posto.

Pravno gledano, ogromne francuske poljoprivredne zadruge nisu tvrtke i trenutno ne plaćaju porez na dobit, iako neke ostvaruju prihod veći od milijardu eura.

“I poljoprivredne zadruge trebale bi biti obuhvaćene minimalnim porezom. Otvorili smo razgovore sa zadrugama kako bismo utvrdili kako najbolje uskladiti njihove dosadašnje povlastice s plaćanjem minimalnog poreza”, rekao je Le Maire. Francuska udruga poljoprivrednih zadruga odbila je komentirati ministrove izjave.

Najveće zadruge uključuju Sodiaal, u mljekarskoj industriji, čiji je prihod lani iznosio 5,5 milijardi eura, proizvođača šećera i etanola Tereosa, s prihodom od 6,6 milijardi eura, multisektorsku grupu Agrial, sa 7,2 milijarde eura, i Cooperl, s 2,8 milijardi eura.

Očekuje se da će minimalni porez od 2026. godine državi donositi prihod od 1,5 milijardi eura godišnje.

Cilj je sporazuma o uvođenju globalnog minimalnog poreza, piše Hina, prekinuti natjecanje zemalja koje niskim porezima nastoje privući kompanije i njihova ulaganja. Dodatni problem iskrsnuo je pojavom digitalnih divova poput Amazona i Googlea, koji su zaradu prijavljivali u zemljama s niskim porezima, bez obzira na lokaciju kupca.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari