Pokrenuta Smart Factory akademija za obrazovanje industrijskih stručnjaka

Pixabay.com
Industrija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Tim hrvatskih stručnjaka pokrenuo je Smart Factory akademiju za specijalizirano obrazovanje i praktične vještine potrebne za uspješno funkcioniranje i upravljanje modernim tvorničkim okruženjima te tehnologijama industrije 4.0, izvijestili su iz te akademije.

“Živimo u dobu kada se tradicionalne tvornice transformiraju u pametne uz napredne tehnologije kako bi unaprijedile procese i optimizirale proizvodnju. No, u Hrvatskoj postoji nedostatak znanja o tehnologijama industrije 4.0 i to je jedan od izazova s kojim se suočava. Mnogi još uvijek nisu upoznati s konceptima poput Interneta stvari, umjetne inteligencije, digitalne proizvodnje i ostalih ključnih elemenata koje tvore srž te industrije”, ističe voditelj Smart Factory akademije Ivan Biondić.

Akademija ima sjedište u Zagrebu i usmjerena je na obrazovanje i razvoj industrijskih stručnjaka u području pametnih tvornica kroz stručna predavanja, praktične vježbe i mentorsku podršku kako bi polaznici stekli sveobuhvatno razumijevanje i praktično iskustvo u tom području.

Iz akademije, kojoj poptoru pruža domaća tvrtka Culmena osnovana 2004. za savjetovanje, optimizaciju procesa i digitalizaciju poslovanja, kažu i da je to inovativni edukativni program nastao iz potrebe za primjenom tehnologija 4.0 u hrvatskim tvornicama.

To je, pojašnjava Hina, ujedno i dio programa “100 pametnih tvornica” koji provodi Culmena s praktičkim iskustvima rada s proizvodnim poduzećima, pogotovo u područjima tzv. Lean Managementa, odnosno stvaranja što veće vrijednosti uz primjenu superiornih poslovnih procesa, te digitalne i zelene transformacije.

“Kroz višegodišnje iskustvo u sklopu Lean akademije postignuti su vrhunski rezultati i milijunska ušteda. Do sada je u 38 certificiranih poduzeća završeno 25 pilot projekata, ušteda po polazniku je 20.000 eura. Edukacija je trajala četiri mjeseca i provedene su u nekima od vodećih hrvatskih kompanija poput Končara električna vozila, Jamnice, Podravke, Nokije, Pastora i drugima”, navode iz akademije.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari