Projekt Scinergy – most između poslovne zajednice i hrvatskih znanstvenika

Foto: Financije.hr/Vedran Harča

Projekt Scinergy, koji je danas predstavljen na Fakultetu elektronike i računarstva (FER) u Zagrebu, zamišljen je kao poveznica hrvatske poslovne zajednice s vrhunskim znanstvenicima, radi jačanja njihove suradnje i razvoja inovativnih poslovnih rješenja.

Cilj projekta, za koji je iz različitih izvora dostupno više od milijardu eura, je kvalitetno spojiti znanstvenu i poslovnu zajednicu čime će se znanstvenicima olakšati komercijalizacija rezultata njihovih istraživanja i pokretanje novih projekata u suradnji s gospodarstvom.

Tvrtke će pak dobiti pristup znanstvenicima i znanstvenoj infrastrukturi potrebnoj za unaprjeđenje postojećih i razvoj novih tržišnih proizvoda i usluga.

Prijave za Scinergy otvorene su još ovaj tjedan, točnije do 28. siječnja, a na njega se dosad prijavilo oko 150 tvrtki iz svih dijelova Hrvatske i iz različitih područja djelatnosti, a najveći interes za suradnjom pokazale su tvrtke koje se bave proizvodnjom i preradom.

Osim tvrtki, za sudjelovanje u projektu prijavilo se i 70 znanstvenika s 15 institucija kao što su FER, PMF, Građevinski, Medicinski i Agronomski fakultet.

Odabrani znanstvenici i predstavnici tvrtki susrest će se na matchmaking događanju 14. i 15. veljače, gdje će se upoznati i istražiti potencijale za suradnju. Nakon toga će dobiti potrebnu edukaciju, pomoć u strukturiranju suradnje, uvid u mogućnosti za financiranje i drugu podršku.

Projekt se provodi u okviru ICENT-ovog programa Nuqleus, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije, koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School i Massachusetts Institute of Technology.

Nakon testiranja u Hrvatskoj, može se očekivati i njegova globalna primjena.

Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju pri Ministarstvu znanosti, istaknuo je kako je prošlog mjeseca Vlada RH usvojila program pametne specijalizacije, čiji je jedan od glavnih ciljeva smanjivanje jaza između znanstvenog i poslovnog sektora.

Projektom Scinergy želi se potaknuti jača suradnja industrije i znanstvene zajednice te učinkovitije ulaganje u istraživanje i razvoj i pametnu specijalizaciju, koji u Hrvatskoj još uvijek nisu na dovoljno visokoj razini. U Hrvatskoj 20,2 posto tvrtki s više od deset zaposlenih ulaže u istraživanje i razvoj, bilo unutar ili kroz ugovorene vanjske suradnje, dok je prosjek EU 24,4, a eurozone 28,4 posto.

Todor Milchevski, Svjetska banka / Foto: Financije.hr/Vedran Harča

“Suradnja znanstvenog i poslovnog sektora ključna je za rješavanje gorućih društvenih izazova današnjice. U Hrvatskoj 8,4 posto tvrtki surađuje s visokim učilištima, dok je prosjek u Europskoj uniji 10,5 posto. Vjerujemo da projekt Scinergy može doprinijeti jačoj i kvalitetnijoj suradnji između ova dva sektora, s ciljem stvaranja inovacija, koje bi onda doprinijele boljoj produktivnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“, istaknuo je Todor Milchevski, viši stručnjak za privatni sektor u Svjetskoj banci.

Svjetska banka osigurala je 78 milijuna eura za prijenos znanja i ekspertize iz znanstvenog u privatni sektor, dok će u idućih sedam godina za istraživačke projekte na raspolaganje biti stavljeno više od 340 milijuna eura.

“Financiranje projekata samo po sebi nije dovoljno, već je potrebna i savjetodavna potpora“, smatra Milchevski.

Posebna pogodnost koju tvrtke spojene sa znanstvenicima dobivaju kroz Scinergy jest mogućnost da zatraže podršku Europskih digitalnih inovacijskih središta kako bi, primjerice, besplatno koristili dostupnu znanstvenu opremu i u laboratorijskim uvjetima testirali neku tehnologiju prije ulaganja za primjenu na tržištu.

Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus i projekta Scinergy, rekao je da su i prije ovog projekta ispitivali kako mogu pomoći u komercijalizaciji, dok će to odsad raditi na višoj razini.

Darko Huljanić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Scinergy je opisao kao most između spomenutih sektora, dok je dekan FER-a Vedran Bilas na kraju izlaganja naglasio kako je vrijeme da Hrvatska dobije ministarstvo tehnologije.

3 Odgovora

  1. Bude se suradnja pojacala izmedju poslovnjaka i znanstvenika. Sinoc sam pratio ovo na Dnevniku i mislim da je jako dobra stvar. Podrzavam projekt u svakom segmentu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari