Podaci o gospodarstvu SAD-a utjecali na rast cijena nafte

Freepik.com
Radnik na naftnom polju, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Cijene nafte porasle su i u petak, nakon što je američka ministrica financija izrazila optimizam u pogledu gospodarskog rasta ove zemlje.

Fjučersi nafte Brent veći su za 47 centi, te iznose 89,48 američkih dolara po barelu, a terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasle su za 44 centa, te iznose 84,01 dolara po barelu.

U tjednu je Brent do sada dobio 2,4 posto, dok je WTI porastao za 0,9 posto.

Ministrica financija Janet Yellen izjavila je u četvrtak za Reuters da bi rast američkog BDP-a za prvo tromjesečje mogao biti revidiran na više, a inflacija će se smanjiti nakon što je niz “čudnih” čimbenika držao gospodarstvo na najslabijem rezultatu u gotovo dvije godine.

„Gospodarski rast SAD-a vjerojatno je bio jači nego što sugeriraju tromjesečni podaci slabiji od očekivanih“, rekla je Yellen.

Podaci su pokazali da je gospodarski rast usporen u prvom tromjesečju, te su utjecali na cijene nafte jer su ulagači računali da Federalne rezerve (FED) neće smanjiti kamatne stope prije rujna. No, ulagači su promijenili mišljenje nakon komentara ministrice Yellen.

Na cijene i dalje utječe geopolitička situacija na Bliskom istoku zbog zabrinutosti za opskrbu.

Izrael je pojačao zračne napade na Rafu nakon što je rekao da će evakuirati civile iz grada na jugu Gaze i pokrenuti sveobuhvatni napad unatoč upozorenjima saveznika da bi to moglo uzrokovati masovne žrtve.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari