Američko gospodarstvo usporilo na početku godine

Freepik.com
Podaci o američkom gospodarstvu, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su prve procjene ministarstva trgovine.

U razdoblju od siječnja do ožujka američki bruto domaći proizvod (BDP) uvećan je za tri posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju ovi podaci. U četvrtom kvartalu prošle godine, podsjeća Hina, njegov rast bio je 3,1 posto.

Tromjesečna usporedba pokazuje pak rast aktivnosti za 0,4 posto na početku godine, što je dvostruko slabije nego na kraju 2023.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,6 posto. U četvrtom kvartalu 2023. bila je više nego dvostruko viša i iznosila je 3,4 posto.

Osobna potrošnja, ključni oslonac najvećem svjetskom gospodarstvu, uvećana je u prvom kvartalu za 2,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon rasta od 2,7 posto na kraju 2023.

Državna potrošnja porasla je za 3,7 posto, zamjetno blaže nego u prethodna tri mjeseca kada je zabilježila rast za 4,6 posto. 

Izvoz robe i usluga gotovo je stagnirao, nakon rasta od 1,8 posto u razdoblju od listopada do prosinca.

Oslonac BDP-u bila su pak ulaganja u stambene nekretnine koja su poskočila za 5,1 posto, nakon gotovo stagnacije u razdoblju od listopada do prosinca. To se pretočilo u povećanje bruto privatnih domaćih ulaganja za 4,7 posto, otprilike trostruko više nego na kraju prošle godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari