Počinju pripreme za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Blaca

Ferepik.com
Brana na hidroelektrani, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Hrvatska elektroprivreda, odnosno HEP-Proizvodnja, počeli su s pripremama na izradi buduće reverzibilne hidroelektrane Blaca, čija planirana snaga za turbinski način rada iznosi 498 megavata. Pogon bi se trebao nalaziti u Sinjskom polju nedaleko od Splita.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH provodi procjenu utjecaja na okoliš planirane reverzibilne hidroelektrane Blaca. Prije izrade studije utjecaja na okoliš, investicija se prije nekoliko godina procjenjivala na čak 790 milijuna eura.

Uz glavnu namjenu, cilj investicije je poboljšati obranu od poplava smanjenjem velikih valova rijeke Cetine, povećati navodnjavanje i omogućiti rad hidroelektrane Orlovac i pri visokom vodostaju Cetine, poručuju iz ministarstva.

Snaga za rad turbine bila bi 498 megavata, a crpke bi radile maksimalno 489 megavata, stoji u HEP-ovom zahtjevu za procjenu utjecaja, prenosi balkangreenenergynews.com. U pumpnom načinu, crpke bi koristile višak električne energije iz vjetroelektrana i solarnih parkova za crpljenje vode iz donjeg rezervoara Gala u gornje jezero Blaca. Kada potražnja u elektroenergetskom sustavu premaši proizvodnju, reverzibilne hidroelektrane uključuju turbine i pretvaraju potencijalnu energiju vode iz gornjeg jezera u električnu energiju. Godišnja proizvodnja procijenjena na 986 gigavata.

Lokacija za pogon je na Sinjskom polju u općini Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zauzeo bi prostor od ispod naselja Gala, u Galskom polju, do prostora doline Blaca na obroncima planine Kamešnice, navodi se u dokumentaciji.

Ministarstvo je izvijestilo da će crpke u prosjeku trošiti 1,29 teravat-sati godišnje, a turbine će proizvoditi 986 gigavata. Računa se na osam sati dnevno crpljenja i šest sati proizvodnje. Postrojenje bi bilo aktivno 11 mjeseci godišnje, dok je ostalo vrijeme predviđeno za remont i kontrolu.

RHE Blaca imala bi tri generatora

Akumulacija Gornji Blac bila bi površine 58,1 hektar i imala bi radni volumen od 13 milijuna kubika. Zamišljena duljina gornjeg tunela promjera šest metara iznosi 1.929 metara, dok bi tlačni cjevovod promjera 4,7 metara bio 1.719 metara.

Reverzibilna hidroelektrana projektirana je s tri generatora. Donji tunel bio bi dug 3.537 metara, a promjer šest metara. Donja akumulacija Gala bila bi površine 74 hektara i zapremine 2,6 milijuna kubičnih metara. Blaca bi se spojila na transformator 400/110 kilovolti. Projekt uključuje izgradnju brane.

Višak zemljanog materijala od izgradnje procjenjuje se na 2,1 milijun kubika, a kamena 182.000 kubika. U posljednjih nekoliko godina u cijeloj regiji su pokrenuti projekti reverzibilne hidroelektrane, a Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunjska i Grčka ih već imaju.

HEP d.d.

Ulica grada Vukovara 37, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.474.408.154,10 (2022.)
Broj zaposlenih:
503 (2022.)

HEP-Proizvodnja d.o.o.

Ulica grada Vukovara 37, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
1.510.631.274,93 (2022)
Broj zaposlenih:
1.948 (2022)

Jedan odgovor

  1. Zanimljivo.. Želim im da radovi na RHE Blaca budu uspješni kako je i planirano 👷🏻😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari