Počinju britanske kontrole europske hrane, očekuju se zastoji i inflacija

Pixabay.com
Brexit, Foto: Pixabay.com

Više od tri godine od izlaska iz Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nakon nekoliko odgoda danas treba početi s provođenjem robnih inspekcija za uvoz životinjskih i biljnih proizvoda iz Unije, potvrdio je britanski Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja.

Osim toga, uvoznici hrane morat će platiti uobičajenu korisničku naknadu do 145 eura po utovaru za neke proizvode kao što su kobasice, sir i jogurt, kao i rezano cvijeće.

Stručnjaci i tvrtke upozoravaju na duže rokove isporuke, prenosi hrt.hr, više birokracije i veće troškove, koje u konačnici moraju snositi potrošači u Velikoj Britaniji.

Prema izračunima kreditnog osiguravatelja Allianz Tradea, novi propisi o brexitu mogli bi stajati britanske tvrtke do dvije milijarde funti i potaknuti inflaciju. Troškovi uvoza mogli bi porasti za deset posto u prvoj godini.

Fizičke provjere nakon Brexita nekoliko su puta odgađane zbog nedostatka infrastrukture i osoblja. Portal Politico izvijestio je da još ima mnogo neodgovorenih pitanja.

Operateri trgovačkih luka uložili su mnogo milijuna funti u izgradnju inspekcijskih objekata, a sad su ozbiljno zabrinuti kako će pokriti troškove rada.

Velika Britanija napustila je EU krajem siječnja 2020. nakon referenduma 2016. godine. Zemlja je napustila jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju 2021. godine.

Sporazumom u posljednjem trenutku osigurano je trgovinsko partnerstvo uglavnom bez naknada. Međutim, mnogo je prepreka u bilateralnoj trgovini. Trgovci se žale na više birokracije i nove carine u nekim područjima.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari